Građani protiv izgradnje stambenih blokova u Dubočici

Grad Leskovac je prodao investitorima iz tog mesta dve zelene površine između stambenih blokova u naselju Dubočica. Ovaj potez izazvao je nezadovoljstvo građana koji nastavljaju da se okupljaju i nakon predaje peticije gradskim vlastima.

Leskovačko stambeno naselje Dubočica podignuto je krajem sedamdesetih godina, po najvišim standardima. Na mestu gde se sada deca igraju, a penzioneri odmaraju, uskoro bi mogle da niknu još dve stambene zgrade. U gradu su, kažu, prodali neizgrađeno građevinsko zemšljište, a reč je zapravo o zelenoj površini.

"Ovde smo 40 godina i ovo su izgradili isključivo sadašnji penzioneri. I sami osećate ovaj miris lipa, ovo zelenilo koje se retko sreće u gradu. Da li možete da zamislite da izgleda drugačije. Ne, nikako, zato sam ovde. To poklopiti betonom, to je ludost. Ja nisam iz ovih zgrada, ja sam iz kuća, ali sam došao da dam podršku", kažu meštani.

Ovakvom odlukom trde građani krši se član Zakona o izgradnji. Ne samo da će ostati bez zelenih površina, već se ugrožava stabilnost postojećih zgrada, a gustina naseljenosti već je velika. Zato je gradu upućena peticija da se izmeni Plan generalne regulacije za ovaj blok.

"Za deset dana skupili smo 1.708 potpisa što je zapravo dokaz i naš vapaj i apelza gradske vlasti da nam sačuvaju naš dom", objašnjava Danijela Vlahović, iz Dubočice.

"Da će nadam se, ove ljude koji su kupili ova dva placa, na neki način obeštetiti ili na neki način regulisati njihov problem, a nama nadamo se ostaviti ovo zelenilo", kaže Nebojša Marinković, iz Dubočice.

Plan generalne regulacije donet pre četiri godine, pre toga bio je na javno uvidu, ali bez primedbi građana, kaže glavni urbanista objašnjavajući da se sve radi u skladu sa Generalnim urbanističkim planom.

"Planski akt je predvideo pogušćavanje na osnovu plana višeg reda i realizaciju za izgradnju kolektivnih stambenih zgrada", objašnjava Ivana Joksimović, glavni urbanista.

Urbanistički projekat za ovaj prostor i javna prezentacija tek predstoje, kažu nadležni. Građani veruju da se neće oglušiti o njihov glas, jer je kvalitet života njihove dece vredniji od prihoda i troškova izgradnje nove infrastrukture, na nekoj manje urbanoj lokaciji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво