Počeli šesti "Bucini dani"

Aleksandrovac Župski, ove nedelje je, ne samo prestonica vina, već i pozorišta. Festival "Bucini Dani" posvećen glumcima, a osmišljen pre svega da sačuva uspomenu na dramskog pisca i kritičara Milosava Bucu Mirkovića, otvoren je šesti put.

"Bucini Dani" koji se finansiraju isključivo donacijama i novcem iz opštinskog budžeta prerasli su u najznačajniji pozorišni festival u Rasinskom okrugu. Karte se rezervišu više od mesec dana unapred, što pokazuje razmere ovog događaja za publiku, koja je uskraćena za ovaj segment kulture.

"Tako da eto ushićenje je veliko, uzbuđenje je uvek veliko, festival je velika stvar. U ova teška vremena moramo negovati kulturu.Kroz ovakve manifestacije kulture mi lečimo zapravo naše mentalitetske i duhovne slabosti", Jelena Stajkovac, direktorka festivala "Bucini Dani".

"Pa čini mi se da je ovaj festival pogotovu više je jedno druženje i da su nagrade u drugom planu. Jer taj entuzijazam na osnovu kog je nastao festival tih mladih devojaka koje su pokrenule celu opštinu i podigle festival koji je već dobio , za koji se već zna i koji dovodi zaista najbolje predstave iz zemlje taj festival stvarno treba da se podrži. Da ga svi mi podržimo", navodi Andrej Šepetkovski, član žirija festivala.

U foajeu izložba kao uvod u pozorišnu čaroliju, omaž dami srpskog glumišta Svetlani Ceci Bojković, dobitnici Sterijine nagrade za životno delo. Sa publikom od početka dobri duh festivala i veliki prijatelj Buce Mirkovića, Mira Banjac . Na pozornici u takmičarskom delu prva od pet predstava koje su odabrali selektori "Petrijin venac" Ateljea 212.

"Tako da ovo su sada jako važne stvari i mislim da pozorište mora ponovo da počne da se gaji baš u malim sredinama, da bismo ga nekako raširili ponovo, da ne bude stalno lokalizovano na jednom mestu", smatra glumica Marta Bjelica.

U narednim festivalskim danima slede "Režim ljubavi", takođe "Ateljea 212", "Tartif" Somborskog i Srpskog Narodnog pozorišta Novi Sad, "Jami distrikt", predstava rađena u kooprodukciji sa Bitef teatrom i "Mala mađarska pornografija" Novosadskog pozorišta. I niz pratećih programa koji će gostima približiti Bucinu čaršiju smeštenu u srcu najvećeg vinogorja Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво