Bujanovačka deca bez predrasuda, edukacija i za roditelje

U Bujanovačkoj osnovnoj školi u dva odeljenja su samo deca romske nacionalnosti, a u ostala tri sastav je mešovit. U školi kažu da je takav raspored napravljen na zahtev roditelja. Ipak, posle pritužbe nevladine organizacije Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, školi je naloženo da otkloni nepravilnost.

Pre početka školske godine formirano je pet odeljenja, upisano 117 prvaka. Plan je bio da po petoro đaka srpske nacionalnosti bude u svakom odeljenju. Roditelji su se pobunili, tražili su da raspored dece bude kao u vrtiću, po osmoro srpske u tri odeljenja, a u dva samo učenici romske nacionalnosti.

"Mi smo se obratili Ministarstvu prosvete kako bi oni dalje preuzeli nadležnost za rešavanje problema u školi. Ta deca nisu fizički odvojena, ona koriste zajedničke prostorije, imaju zajedničke vannastavne aktivnosti," kaže direktorka OŠ "Branko Radičević" u Bujanovcu Mirjana Nešić.

Udruženje "Praksis" uputilo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti. Krajem marta utvrđeno je da su i škola, Opština i Ministarstvo prosvete prekršili Zakon o diskriminaciji i predložene su mere za otklanjanje propusta.

"Mi pokušavamo da to eliminišemo u duhu tolerancije, razgovorima, kroz edukacije, da naučimo našu i drugu decu da se međusobno ne razlikuju i a da se poštuju", kaže nastavnik romskog jezika Kenan Rašitović.

"Imali smo radionice gde smo mnogo doprineli na zbližavanju dece, na poboljšanje uspeha u školi, postoji ta saradnja između boljih i slabijih učenika", kaže direktorka Nešić.

Deca ne osećaju tenzije, nemaju predrasude, uče, igraju se i pomažu međusobno.

"Super se slažemo, uvek smo tu zajedno, za druge, i mislim da je ovako najbolje kad se družimo", kaže učenica 5. razreda Sara Tomić.

"Sve mi dobro ide, a moja drugarica Sara mi pomaže kad nešto ne znam, i ja njoj pomažem kad ne zna dobro", kaže njena drugarica iz razreda Đenihana Šašivari.

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" školuje se 1.120 učenika. Njima, da lakše savladaju gradivo, pomažu i dva romska asistenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво