Učenici i studenti sa slikarima na koloniji na Vlasinskom jezeru

Vlasinsko jezero sa okolinom spada u zaštićena područja. Omiljena je destinacija zaljubljenicima u čistu, netaknutu prirodu, ali i umetnicima koji tu pronalaze inspiraciju. Visoka škola za vaspitače iz Bujanovca, u saradnji sa Turističkom organizacijom iz Surdulice, organizovala je likovnu koloniju, pored slikara, ugostili su i studente i učenike osnovnih škola.

Nije retka pojava da se u toku dana kraj Vlasinkog jezera smenjuju godišnja doba, kiša, pa sunce, vetar ili magla. Sve je to inspirativno, i za slikare kojima su pejzaži omiljeni i za apstraktne.

"Pošto su jako česte vremenske promene, pokušavam da uhvatim tu atmosferu,ovde radim jednu kuću iz Pčinje, odakle je moj otac rodom, tu imam neka vrata iz Brloga", kaže slikar Goran Ristić.

"Slikam apstrakciju ali mi je potrebno za moju energiju i sve ono što jesam da boravim u prirodi da crpem iz nje snagu, da se stopim na neki način sa njom", navodi slikarka Marina Radulović.

U prirodi i na koloniji i studenti i učenici osnovnih škola. Da se druže sa umetnicima, pogledaju postupak stvaranja dela, nešto novo nauče.

„Ako nam se boje pomešaju, da ostavimo da se osuše pre nego što nastavimo da bojimo", kaže učenica Aleksandra Vukelić, a njena drugarica Sara Dimitrov kaže „Volim da crtam prirodu to je nešto što me inspiriše".

Visoka škola za vaspitače premeštena je iz Gnjilana u Bujanovac. Budući vaspitači tokom školovanja imaju sedam predmeta vezanih za likovnu umetnost.

"Jer za razvoj deteta likovno vaspitanje ima veliku ulogu, tako da likovno je zastupljeno na svim godinama studija", navodi Marija Mojović Filipović, profesor likovne kulture.

"Da se upoznaju sa estetskom analizom umetničkog dela u praksi, zato što oni sve to u teoriji uče na Visokoj školi za vaspitače", kaže Nataša Dejanović Dimitrijević, profesor fizičke kulture.

Vlasinsko jezero je poznato po plutajućim, tresetnim ostrvima, ima ih 7, prostiru se na oko 10 hektara i zaštićena su kao prirodni fenomen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво