Požega, kako sprečiti nasilje nad učenicima

Mesecima u požeškoj Osnovnoj školi "Emilija Ostojić" roditelji pokušavaju da zaštite decu od čestih ispada i nasilničkog ponašanja jednog dvanaestogodišnjaka. I dok roditelji najavljuju tužbu protiv škole i nadležnih institucija, dirketorka škole kaže da će tužiti medije zbog neistitnitog izveštavanja.

Sina Zorana Lukovića dva puta je pretukao dve godine stariji dvanaestogodišnjak, koji je krajem prošle godine došao u požeški kraj sa majkom koja je ruska državljanka.

"Dete je prvi put imalo lakši potres mozga, sada je imao, drugi put je ugruvan, jednostavno od tih udaraca i toga, ali su traume detetu ostale. Dete ne sme da napusti porodični dom da izađe, da se igra sa svojim drugarima, da radi neke aktivnosti što je radio do sada. Dete ne trenira fudbal, koji je trenirao godinama. I ja imam veliki strah da ga uputim na treninge, ne smem da rizikujem", kaže otac pretučenog dečaka Zoran Luković.

Najteži incidenti dešavali su se van škole, kaže direktorka. Demantuje da je školski policajac kod problematičnog učenika pronašao noževe, kako su preneli pojedini mediji i dodaje da je škola preduzela sve što je mogla.

"Pisali smo dopise i dopise svim institucijama, zna se koje su institucije neophodne da budu uključene u razvoj deteta, pogotovo kada je dete maloletno i kada ima samo dvanaest godina. Ja sam roditelj i ne bih nikad prikrila nasilje, jer time štetim detetu, samo detetu, isključivo detetu. Jer svako otkrivanje nasilja doći će do određenih promena i moraju se preduzeti koraci u rešavanju i sprečavanju toga nasilja", kaže direktorka OŠ "Emisija Ostojić".

Zoran Luković kaže da je problematičan dečak mesecima zapravo prepušten sam sebi.

"To dete je van nadzora, može se videti u bilo koje doba dana ili noći u naselju gde živimo. Niko ga ne kontroliše, niko i uvek je u nekoj, kako da kažem, u napetoj situaciji ili sa decom ili sam ili tako", dodaje Zoran Luković.

Zbog pisanja da je i nju problematični učenik pretukao, dirketorka škole najavljuje da će tužiti pojedine medije. Roditelji traže njenu smenu, a podneće tužbe i protiv odgovornih institucija zbog propusta u radu sa problematičnim detetom.

Centar za socijalni rad Požega preduzeo je sve zakonske mere, čak i protiv roditelja, ali procedure zahtevaju vreme. Roditelji se pitaju da li se efikasnijim radom institucija mogu sprečiti dalji incidenti u ovom slučaju i izbeći tragične posledice uopšte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво