Od cene zavisi da li će valjevski malinari u berbu

Sezona berbe maline u valjevskom kraju trebalo bi da počne za 10 do 15 dana u brdskim predelima. Voćari sa strepnjom čekaju cenu, koju će otkupljivači ponuditi, jer od nje zavisi da li će uopšte brati malinu ove godine.

Predrag Savić iz Donjih Leskovica na obroncima Povlena ne brine za ovogodišnji rod i kvalitet maline u svojim zasadima. Kaže da su i kod suseda malinjaci u dobrom stanju, ali voćari sa nevericom iščekuju cenu za početak sezone.

S obziroma na to koliko radili i ulagali, cenom od 180 dinara po kilogramu bili bi zadovoljni.

"Ako bude cena maline niža, nećemo je brati i ne znam šta će biti narednih godina. Smanjićemo površine, radna snaga je skupa i tako da nešto ćemo drugo raditi, a šta videćemo", kaže Predrag Savić, iz Donjih Leskovica kod Valjeva, a njegov komšija Momir Ranković dodaje:

"Do berbe košta 140 dinara, bez zasada, bez da je ogradim, da je popršćem, da sve sredim kako treba 140 dinara. Znači, malina bi trebalo, realna cena neka da bude 180 dinara da bi imali neku zaradu minimalnu od 40 dinara. Ako bude niža, neću brati. Poprskaću Totalom sve."

U valjevskom kraju ima malinjaka u kojima će prinos biti manji i do 70 odsto zbog loših vremenskih prilika u prethodnoj sezoni.

"Kod mnogih proizvođača, nezadovoljnih cenom, izgubili su volju u proizvodnju maline, tako da su odustali od tih mera posle berbe koje su veoma bitne u proizvodnji maline. To se pre svega odnosi na podizanje novih izdanaka, suzbijanje korovskih biljaka i zaštitu protiv gljivičnih bolesti, grinja i insekata posle berbe. Tako da je posledica toga je trenutno stanje u malinjacima, gde je broj rodnih grančica po izdancima dosta niži nego prethodnih godina", objašnjava Đorđe Sovilj, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

U malinjacima na ravnom terenu ovog proleća stručnjaci su utrdili da se izdanci kasnijih sorti suše zbog viška vlage u zemljištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво