Počeo Festival istorijskog filma u Golupcu

Dokumentarnim filmom „Na početku beše reč" otvoren je prvi Festival istorijskog filma u Golupcu.

Tvrđava u Golupcu vekovima potvrđuje istorijski značaj tog mesta. Zato je pokrenut i Festival istorijskog filma "Ispod površine" koji je otvorio dokumentarni film "Na početku beše reč" Boška Savkovića, posvećenog sudbini Miroslavljevog jevanđelja.

 

"To jevanđelje je starije od manastira Hilandar", ističe Veljko Topalović, jedan od priređivača fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja. "Nestalo je posle majskog prevrata, sa srpskom vojskom prešlo je Albaniju. U Drugom svetskom ratu je skrivano. Učestvovalo je u raznim političkim borbama poslednjih 30 godina. To je u neku ruku istorija srpskog naroda."

"Miroslavljevo jevanđenje ima verski karakter, jer je pisano kao knjiga za bogosluženje u crkvi", kaže reditelj filma Boško Savković. "Međutim, pre svega ima kulturološki karakter zato što je knjiga ušla u pamćenje sveta, jedna je od prvih 120 pokretnih dobara koje je postalo deo biblioteke Uneska."

Premijeru filma pratila je izložba inspirisana Miroslavljevim jevanđeljem.

Prvi put na istom mestu našla su se sve tri verzije Miroslavljevog jevanđelja. Jedno je štampao kralj Aleksandar Obrenović u Beču 1897. godine,  drugo 100 godina kasnije u Johanesburgu, a treće ove godine.

Festival je ove godine revijalnog karaktera, a organizatori se nadaju da će već sledeće dobiti i takmičarski i međunarodni.

"U gradu koji je bogat istorijom i koji se dobro snalazi i nalazi na svim turističkim mapama Srbije, pa i šire. Svakako neće biti sumnje da će svi doći u Golubac i prezentovati svoje filmove", Jasmina Glišić, direktorka biblioteke "Veljko Dugošević" Golubac.

Do kraja Festivala, uz odgovarajuće prateće programe, biće prikazani i filmovi Bog da prosti, Mora da ovo nije sve, Brevijar i Tajna dunavskog vilenjaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво