Kruševački volonteri ponovo u akciji

U Kruševcu je po treći put organizovana akcija "102 volontera kao jedan", čiji je cilj smanjenje rizika od katastrofa u slivu Zapadne Morave. Akciju organizuju i sprovode Grad Kruševac i javna komunalna preduzeća uz podršku "Srbijavoda" i Kancelarije za javna ulaganja.

Modrička reka u ovom plavnom talasu, na sreću, nije ugrozila podjastrebačka sela. Vodotokovi drugog reda poput ovog prave najviše problema ovih dana, pa je neophodno očistiti ih od rastinja i smeća.

Volonteri su uz pomoć gradskih službi prionuli na rad, što se ne može reći za meštane.

"Nažalost, uvek to tako bude. Da ima više nas sa strane, a ne onih koji žive u okruženju", kaže Dušan Todorović iz Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije GU Kruševac. "Čišćenje rastinja i održavanje vodotokova je strandardna procedura i treba da bude redovna. Štaviše, komunalnim odlukama koje grad ima propisano u obavezi ste da održavate vodotok koji se nalazi i graniči se sa vama. Misli se pre svega na rastinje i da on može da bude protočan koliko je to vas i koliko ste vi u mogućnosti. Sve drugo, mi se trudimo da pomognemo."

Čiste se i divlje deponije koje osim što zagađuju sredinu, prave ozbiljne probleme u vodotokovima, čega smo posebno svedoci ovih dana. Samo sa jedne od 30 divljih deponija na teritoriji grada sakupljeno je 150 kubika smeća. Projekat čišćenja vodotokova i priobalja reka koji će se realizovati od jula na sedam lokacija, finansiraće se iz budžeta.

"Takođe apel svim našim sugrađanima i meštanima svihovih lokacija da prosto bez njih sve ove lokacije nemaju smisla i da, u krajnjoj liniji, čovek je taj faktor koji pravi sve ovo i sami sebi stvaramo sve ove negativne posledice koje nas kad-tad snađu", rekla je Snežana Radojković, direktorka JKP Kruševac.

Pošumljavanje je najbolje rešenje za sprečavanje erozije tla, pa je u saradnji sa Štabom za vanredne situacije pokrenuta akcija sadnje drvenastih sadnica na lokacijama koje su izložene klizištima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво