Zlatna arhitektura Pirota

U pirotskoj galeriji "Čedomir Krstić" otvorena je izložba "Zlatna arhitektura Pirota". Tehnikom intervencije na fotografiji autor izložbe Mirko Stanimirović naglasio je proces vrednovanja nasleđene arhitekture i njene zaštite.

Kulturno nasleđe nije obnovljiv resurs. Upravo to je i bio motiv Mirka Stanimirovića, profesora Arhitektonskog fakulteta u Nišu, da Piroćancima na drugačiji način predstavi zdanja pored kojih žive, ali često ne obraćaju pažnju na njih.

"Moja poruka je da je naše nasleđe veoma vredno, da ga poštujemo, da treba da nastavimo ono što su nekadašnji majstori izuzetno dobro radili, a to je da kreativno prerađuju uzorne principe", kaže prof.dr Mirko Stanimirović, autor izložbe.

Zlatna arhitektura Pirota, prikazuje dvadeset objekata različite namene. Ovakvi radovi doprinose očuvanju čitavih delova grada, koji su nažalost, često skrnavljeni nestručnim odlukama.

"Mi koji živimo ovde, zapravo nismo svesni toga, da je naša arhitektura, nešto posebno i veoma, veoma vredno", Elena Vasić Petrović, Fondacija "Arhitekta Aleksandar Radović". "Ne samo u razmerama našeg grada i države, nego generalno u svetskim i evropskim razmerama."

"Na ovim prostorima, koji su takvi kakvi jesu, sa burnim istorijskim dešavanjima u prošlosti, mentalitet ljudi je izgrađen u drugom okruženju", smatra Vladica Tošić, istoričar. "Malo vodimo računa i o životnoj sredini, ali i o kulturno-istorijskom nasleđu i o objektima koji su itekako bili reprezenti u jednom trenutku."

Pirot nije sačuvao autentično trgovačko-zanatsko jezgro u samom centru. Umesto njega, nikli su trgovi koji su građevinski odražavali ideologiju sredine 20. veka. Zdanja koja su ostala, deo su zlatne arhitekture Pirota. Umetnik ih je na originalan način ovekovečio. Piroćanci ih moraju sačuvati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво