U okolini Kraljeva jezera od vode koja nema gde da otiče

Vodostaji svih reka na području Kraljeva opadaju i voda se uglavnom povukla u korita. Ipak, u nekim mestima voda se zadržala na površini jer nema kuda da istekne.Najviše poplavljenih kuća i domaćinstava je u Grdici, gde je Miljana Trifunović podigla koze na sprat poroedične kuće.

Voda se zadržala tamo gde nema kanala za odvođenje atmosferskih voda, ispusta ili i korita reka i potoka u blizini koji su koliko do juče plavili čitavo ovo područje, ali sada bi dobro došli za ispumpavanje poplavnog talasa.

Samo u jednom delu naselja Grdica pod vodom je sigurno 50 kuća. Taj deo naselja ljudi opisuju kao čašu iz koje voda jednostavno ne otiče.

Pogotovo je teška situacija u selima Adrani, Obrva, Miločaj i Mrsać.

Visina vode na imanju Slavka Radičevića u Adranima iznosi neverovatnih 2 metra i dvadeset centimetara. Tek jutros su on i njegova supruga prvi put izašli iz kuće na položenim daskama do seoskog puta.

"Voda je bila metar i dvadeset. Stoku smo nekako evakuisali. Prasići su uginuli. Kokoši su uginule. Tako neka sitnija stoka nam je uginula. Odnela je voda na žalost. Odnela je puno mašina. Tamo i sve mašine i nismo uspeli sve da iznesemo", kaže [Nada Radičević iz Adrana, a njen suprug Slavko objašnjava šta sada rade:

„Vučemo, pet pumpi smo prikačili. Agregat tu jedan, drugi. Pumpa jedna, dve, pet, šest. Sad će da potera komšija preko pruge još jednu. Borimo se na sve načine da bi osposobili da uteramo stoku u štalu.

"Verovatno je u donjem kraju sigurno preko dva metra, ako ne i dva i dvadeset sigurno, ima vode. Velika je površina ovde. Ovo je sve napunilo za vrlo kratko vreme. Za sat i po eventualno dva", kaže Radoslav Radičević iz Adrana]

Miodrag Branković iz Grdice žali se da se voda samo skuplja i nema gde da izađe i da je kao u bari ili bazenu.

Na sve strane su postavljne pumpe za ispumpavanje vode. Samo u jednom naselju trenutno radi barem deset pumpi duž potoka Čađevac i kanala koji služi da prihavti višak vode iz drugih reka i vodotoka.

Sa kakvim se sve problemima suočavaju žitelji poplavljenog područja najbolje pokazuje primer Miljane Trifunović iz Gradice. Ona je morala da podigne svoje stado koza na sprat porodične kuće tu su već četvrti dan. Miljana.

Koze će još koji dan ostati na terasi, dok se voda ne povuče iz štale Ali, neće skoro biti puštene da brste travu, bar ne do kraja leta jer čitav teren mora da se očisti od mulja i nanosa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи