Zauvek vertep, srpska barokna drama

Povodom Spasovdana, slave seoske crkve, u Drenovcu kod Šapca predstavljena je knjiga učitelja Zorana Radovanovića "Zauvek vertep" u izdanju Radio-televizije Srbije.

"Bolje je da nestane selo nego običaj", govorio je Vuk, a drenovački učitelj Zoran Radovanović, da sačuva tradiciju, najpre je sa decom pripremao scenske prikaze o vertepima ili pastirima koji od kuće do kuće čestitaju praznik, a potom je iskustvo i istraživanje pretočio u knjugu.

Novo izdanje je zbirka dokumenata, etnoloških zapisa i praktičnih izvođenja naših običaja pred Božić.

"To je srpska barokna drama", kaže Radovanović, "po tome smo prepoznatljivi u celom svetu, mada imam povratnu informaciju da mnogo naših slusednih i evropskih naroda misli da mi i nemamo barok."

Knjiga "Zauvek vertep" svojevrstan je kulturološko-etnološki zbornik, kažu stručnjaci, posebno vredan za Mačvu, oblast koja čuva tradiciju.

"Odlična podloga lingvo-kulturološkoj metodici kojom se bavim godinama, koja potvrđuje iskustvo načina života na našem terenu i kao realan uvodi ga u škole", ističe prof. dr Anđelka Lazić.

Okupljanje u čast knjige, slave i jubileja drenovačke crkve, simbolizuje svetosavsku korelaciju Srpske crkve i škole, a scensko izvođenje o vertepima videla je i publika u galeriji RTS-a u Beogradu.

"To je bilo jedno od najposećenijih i najlepših predstavljanja knjiga koje je snimano za televizijsku emisiju Putevima kulturnog nasleđa", naglašava Dragan Inđić, urednik RTS izdavaštva. "Sada smo prvi put gde je knjiga nastala, u gostima kod đaka koji su predstavu izveli u našoj galeriji."

Knjiga "Zauvek vertep", posle Festivala lutkarskih pozorišta u Subotici, biće predstavljena na zimskim Zmajevim dečjim igrama, a povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, RTS je objavio i knjigu Svetosavska pesnička riznica.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво