Nova agrobiznis zona u opštini Bojnik

Na konkrusu Evropske unije, u konkurenciji 99 lokalnih samouprava u Srbiji, projekat Opštine Bojnik za izgradnju agrobiznis zone ocenjen je kao najbolji. Evropska unija je za ralizaciju projekta izdvojila milion evra a vlada Srbije 26 miliona dinara.

Ivan Mladenović iz Kosančića jedan je je od najvećih voćara u opštini Bojnik. Skoro ceo prošlogodišnji rod krušaka sa 4,5 ha izvezao je na rusko tržište.

Ove godine rod je podbacio zbog mraza. Ivan je, kao i drugi proizvođači, zadovoljan podrškom lokalne samouprave koja je za poljoprivednike izdvojila 15 miliona dinara.

Novac će se uglavnom iskoristiti za obnovu mehanizacije. Najveći pomak biće napravljen izgradnjom agrobiznis zone u Kosančiću, kaže Nebojša Nenadović, predsednik Opštine Bojnik, tender je raspisan i očekuje se početak radova:

"Ja očekujem da krajem jula, početkom avgusta,  velike mašine dođu na teren i, da kažem, da dođe do tog preobražaja."

Milion evra za ovaj projekat opština Bojnik je u konkurenciji 99 lokalnih samouprava u Srbiji dobila na konkursu Evropske unije. Svi poslovi treba da se završe do kraja marta naredne godine. Pregovori sa zainteresovanim investitorima su počeli.

"Ovde su planirane četiri parcele po pet hektara", kaže Nenadović, "to su pogoni za preradu i polupreradu i 33 hektara čistog poljoprivrednog zemljišta."

Ivan Mladenović pretpostavlja da će tu biti i hladnjača koja će olakšati plasman poljoprivrednih proizvoda.

U agrobiznis zoni posao će u četiri pogona dobiti oko trista radnika. Na tržištu rada trenutno je više od dve hiljade ljudi, uglavnom nekvalifikovanih, znatno manje nego pre samo tri godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи