Stanovi i kuće za izbegle i raseljene u Vršcu

Sedam izbeglih i raseljenih porodica, koje su decenijama živele kao podstanari u Vršcu, dobile su kuće. Seoska domaćinstva kupljena su u okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, a izgrađeno je i 20 stanova koji će uskoro biti spremni za useljenje.

Ovo je treća godina zaredom da grad Vršac aktivno učestvuje u ovom Programu stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih, pa bi izgradnjom još jedne lamele stanova u gradu samo desetak izbeglica ostalo sa nerešenim stambenim pitanjem.

Nikola Eremija iz Krajine izbegao je 1995. godine. Nakon više od 20 godina podstanarskog života, dobio je svoj dom. U selu Vlajkovac, nadomak Vršca trosobna kuća i veliki plac:

"To je 28 godina prognanstva i da vam iskren budem nisam verovao da ću ovo doživeti. Nikad nije kasno, da srećan sam, presrećan sam, moje je moje, pa koliko je toliko je, ja sam prezadovoljan. Ima dosta posla, ja ću tu morati uraditi male izemene, pa nadam se do jeseni da će pisati na vratima moje ime i prezime, ne znam šta da kažem, presretan sam."

Osim Nikole, još šestoro njih sa sličnim sudbinama, podelilo je sreću zbog toga što su dobili ključeve kuće, koje su kupljene u okviru regionalnog programa za zbrinjavanje interno raseljenih lica.

"Sedam kuća vrednosti po 9.500 evra, ali su uz to dobili i pakete građevinskog materijala u vrednosti od 1.500 evra, tako da je ukupna vrednost ovog paketa 77.000 evra", objašnjava Tatjana Nikolić, član Gradskog veća, zadužena za socijalna pitanja. "Mi smo i prošle godine imali četiri seoske kuće koje su po ovom Programu rešene i donirane."

Osim seoskih domaćinstava, izbeglima i raseljenima koji danas žive na teritoriji Vršca biće dodeljeni i novi stanovi

U zgradu sa 20 novih stanova ovih dana useliće se  porodice koje do sada nisu imale rešeno stambeno pitanje i od rata žive kao podstanari. Tokom godine biće izgrađena još jedna lamela sa 40 stanova. To će rešiti stambeno pitanje za skoro sve izbegle na teritoriji grada Vršca.

To nije jedini model podrške i pomoći interno raseljenim licima. U međuvremenu je bilo i paketa za ekonomsko osnaživanje, pa su oni zajedno sa svojim porodicama mogli da apliciraju za potrebnu opremu i aparate za rad i normalno funkcionisanje u svojim domaćinstvima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво