Sejin kutak za prijatelje u Omoljici

Bratislava Gajić iz Omoljice, čija se kuća nalazi kraj Parka prirode Ponjavica, napravila je Kutak za prijatelje. U njemu je priredila izložbu starih stvari koje su se nekad koristile u domaćinstvu, a koje je sakupila uz pomoć prijatelja.

Na kraju Omoljice, kraj obale Ponjavice, u ambijentu punom zelenila i cveća, nalazi se Kutak za prijatelje Bratislave Seje Gajić. Iako se tu okupljaju njeni poznanici, dobrodošli su svi putnici namernici, svako ko želi da se odmori i uživa u prirodi.

Sve to Bratislava je stvorila nakon teške bolesti, koja ju je zadesila pre desetak godina:

"Rekla sam da moram da napravim neki kutak da meni bude lepo, da ozdravim što pre i da imam kutak za svoje prijatelje, komšije, rođake, koji su mi veoma dragi, koji su uvek uz mene, i u dobru i u zlu."

Napravila je i malu etno-postavku uz pomoć prijatelja. Ko god je imao neku staru stvar, doneo joj je, i tako je nastala lepa zbirka. Želja im je da tu dolaze deca iz zabavišta i škole, kako bi videla i naučila kako se živelo nekad.

"Tu su vage, avan, stare preslice iz Banata i Srbije, motovilo na koje se ta pređa motala", objašnjava Sejina prijateljica Zorica Rackov. "Ima starinska kolevka u kojoj smo odgajani."

Sejina želja je da napravi stazu do Ponjavice, kako bi gosti uživaliu parku prirode. Međutim, stižu je godine i ne može više toliko da radi:

"Dosta toga što se uradilo ovde, uradilo se s ovih mojih deset prstiju. Bila sam i muško i žensko, i majstor i domaćica. Sad više to ne može, posustajem polako."

Bratislava je radila u fabrici sijalica, a sad je u invalidskoj penziji. Ceo život se bavila sportom, bila u dobrovoljnom vatrogasnom društvu, prikupljala humanitarnu pomoć. U svom etno-kutku ne zarađuje ništa, jer to i ne želi. Važno joj je druženje i prijateljstvo, a to je , na sreću, ono čime je svakodnevno okružena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара