Zemljište oko dečjeg vrtića u Kosjeriću kontaminirano teškim metalima

Ekološki pokret Kosjerić, posle analize zemljišta na nekoliko lokacija, dobio je podatke o prisustvou teških metala. Koncentracije višestruko nadmašuju dozvoljenu granicu, čak i u delu grada gde se nalazi dečji vrtić.

Gradski zavod za javno zdravlje iz Beograda izvršio je analizu zemljišta na osam lokacija u Kosjeriću. Ekološki pokret Kosjerić tako je došao do podataka koji su, kažu, zabrinjavajući.

 

"Nažalost, na svih osam uzorkovanih lokacija rezultati su pokazali prisustvo više teških metala", naglašava Marija Blagojević, iz Ekološkog pokreta. "Zaključak laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd je da je zemljište u Kosjeriću na nekim lokacijama kontaminirano. Najgora je situacija u dečjem vrtiću ‘Olga Grbić’, gde je prisustvo nikla 474 mikrograma, što je 13 i po puta više od dozvoljene vrednosti."

Lokalni ekološki inspektor je o nalazima izvestio nadležno ministarstvo. On kaže da prisustvo teških metala nije evidentirano na poljoprivrednom zemljištu već površinama gradskog zelenila.

"Po vrednosti parametara koji su nađeni, uzorcima u dečjem vrtiću, očigledno da je zemljište kontaminirano", kaže Dragan Milaković, ekološki inspektor Opštine Kosjerić. Niko ne može sa sigurnošću reći u ovom trenutku odakle dolazi to zagađenje. Moguće da je čak prilikom zasnivanja ili rekultivacije samog travnog pokrivača dovezena zemlja sa neke strane."

Predstoje dalje analize, ali će lokalna vlast u hitnom roku rešavati ovo pitanje najavio je ekološki inspektor.

Kako saznajemo, zvanični podaci o prisustvu teških metala na mestu gde se nalazi vrtić, a koji su se pojavili u medijima i na društvenim mrežama, još nisu stigli do dečjeg vrtića. Kada stignu, verovatno će biti preduzete određene mere. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи