Sećanje na dan kad je poginulo nekoliko hiljada Smederevaca

U Spomen-kosturnici na Starom groblju u Smederevu održan je parastos žrtvama. Komemoracija je počela minutom ćutanja kod spomenika „5. jun” i zvučnim signalom u 14 časova i 14 minuta, kada je 1941. godine eksplodiralo skladište municije.

Grad Smederevo obeležio je 78 godina od eksplozije, jedne od najvećih tragedija u istoriji ovog grada, koja se dogodila 5. juna 1941. godine.

Toga dana je od siline eksplozije poginulo nekoliko hiljada ljudi iz Smedereva i okoline. Dve trećine zgrada i kuća u Smederevu je bilo srušeno ili oštećeno. Uzrok tragedije, kao i tačan broj nastradalih do danas nije utvrđen

Bio je četvrtak, pijačni dan, radnici su završili prvu smenu, seljaci su se vraćali s pijace, đaci podizali svedočanstva. U Smederevu su bili članovi ansambla Novosadskog pozorišta, koji su došli po platu u sedište tadašnje Dunavske banovine.

Detonacija se čula u Beogradu, Pančevu i Vršcu, a na mestu eksplozije nastao je krater dubine devet i i prečnika pedeset metara.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво