Putujući Festival evropskog filma u Vranju

Putujući, 8. Festival evropskog filma turneju je počeo sinoć u Vranju, u prostoriji biblioteke "Bora Stanković". Nova evropska filmska ostvarenja prikazivaće se u još osam gradova, do kraja avgusta. Festival organizuje Delegacija EU u Srbiji i deo je kampanje "EU za tebe".

Dokumentarac "Tišina drugih" prikazuje borbu protiv četrdesetogodišnje diktature generala Franka u Španiji. Žrtve i danas traže pravdu, žele da prekinu tišinu o zločinima protiv čovečnosti.

Film je sniman šest godina, prati preživele koji pripremaju revolucionarnu "argentinsku tužbu".

"Slične situacije postoje i u Srbiji što se tiče krađe beba, i dopada mi se film, naročito ona baka koja je htela da nađe svoga oca", kaže  studentkinja Milica Stojković. "Veoma je dobro što se održava jedan ovakav festival."

"Ovakve stvari nam trebaju da osetimo da smo i mi deo sveta", smatra i Predrag Stanojković, "da nije ljudi kao što su organizatori ovog događaja, malo bi toga bilo u Vranju."

Različiti filmovi, žanrovi, iz različitih evropskih zemalja, aktuelni, novi. Festival evropskog filma je pre četiri godine postao putujući, kao potreba za decentralizacijom kulture.

"Naša želja je bila da sve ono što publika u Evropskoj uniji ima prilike da vidi u svojim bioskopima da dovedemo, ne samo u bioskope već i u kulturne centre, u letnje bašte, u kafiće", objašnjava Marija Stevuljević, iz EU info centra.

"S obzirom na to da je grad Vranje jedan od retkih koji nema bioskop, građani Vranja nemaju priliku da redovno prate produkciju", kaže Zorica Jović, gradska većnica zadužena za kulturu, "ovo je značajno za Vranje, a posebno zato što festival kreće odavde."

Dijamantino, Belgijski kralj, Krvavo mleko, Stranac u raju, Daleki lavež pasa, na repertoaru su do kraja nedelje u biblioteci u Vranju. Gostovaće do kraja leta u još osam gradova i opština.

Festival organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa lokalnim samoupravama i kulturnim centrima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара