Nema novca za Smederevsku tvrđavu?

Prvi put od 2006. godine Ministarstvo kulture nije izdvojilo novac za radove na Smederevskoj tvrđavi. Novac je usmeren na arheološka istraživanja glavne kapije koja je srušena tokom Drugog svetskog rata. To je i priprema za rekonstrukciju tog dela tvrđave, a svi se nadaju da će sledeće godine za to biti i sredstva iz IPA fondova Evropske unije. Kulu 11 loša sudbina, izgleda, prati skoro čitav vek.

Kula 11 Smederevske tvrđave preživela je savezničko bombardovanje u Drugom svetskom ratu. Od tada stoji odvojena i iskrivljena za pet stepeni prema jugu.

Prošle godine su njeni temelji osigurani, ali ove Ministarstvo kulture i informisanja nije opredelilo novac za završetak radova. Prva briga je bezbednost turista.

„Postoji sada minimalna opasnost da se sa vrha možda obruši neki kamen, ali tačka pored te kule nije toliko frekventna”, objašnjava Jovica Bela, turistički vodič. „Nama turisti ulaze sa druge strane.”

U Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika smatraju da kontinuitet u obnovi i održavanju Smederevsku tvrđavu sa preliminarne Uneskove liste, na kojoj je godinama, može da prevede na zvaničnu.

„Kada je Smederevska tvrđava u pitanju podrazumeva mnogo veću brigu države u smislu sistemskog dugoročnog planiranja koje bi imalo predvidljivije finansiranje i plan”, kaže Dejan Radovanović, Regionalni zavod za zaštitu spomenika Smederevo. „Ukoliko bi iznosi bili veći, onda bi i brzina rada bila veća.”

Iz Ministarstva kulture poručuju da su ove godine obezbedili 2,5 miliona dinara za arheološka istraživanja, neophodna za rekonstrukciju glavnog ulaza tvrđave, ukoliko 2020. godine dobiju očekivana sredstva iz IPA fondova.

Tokom Drugog svetskog rata Nemci su Smederevsku tvrđavu koristili za skladištenje oružja i municije. Što zbog blizine pruge, ali i zbog ogromnog prostora od 10 hektara koji tvrđava poseduje. Velika eksplozija tada je oštetila i srušila glavni ulaz i nekoliko kula.

Kada su Turci napustili Smederevsku tvrđavu krajem 19. veka, ona je bila gotovo u istom stanju kao i 400 godina ranije kada ju je sagradio despot Đurađ Branković. Sve nedaće desile su joj se u 20. veku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво