Počele Liparske večeri u Srpskoj Crnji

Srpska Crnja 58 godina organizuje manifestaciju "Liparske večeri" u čast najvećem srpskom romantičaru Djuri Jakšiću. Do osmog juna bogat program, a dodeljena je i književna nagrada koja nosi njegovo ime.

Dobitnik nagrade "Đura Jakšić" je Dragan Jovanović Danilov, književnik iz Požege. Nagrada za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku dodeljena je 34. put, a laureat kaže da je oduvek fasciniran velikim romantičarem kao "pesnikom u slici i slikarem u pesmi".

"To je jednostavno pesnik s kojim se srpska poezija visoko uznela i naravno da je to velika radost", kaže Danilov. "Obično pesnici kažu da im nije stalo do nagrade, a ja sam od onih pesnika kji vole da dobijaju nagrade. To je uvek radost i potvrda onog što radite."

Manifestacija "Liparske večeri" održava se do 8. juna u Srpskoj Crnji, uz niz književnih večeri, koncerata i pozorišnih predstava. U Đurinoj rodnoj kući izložbe radova akademskog slikara Miladina Zorića.

"I ja se trudim da govorim savremenim likovnim jezikom i tu sam pronašao paralelu sa njegovim radom", naglašava Miladin Zorić, autor izložbe. "Jako mi je drago što sam u Srpskoj Crnji."

Srpska Crnja 58 godina "Liparskim večerima" čuva uspemonu na velikog sugrađanina. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Narodna biblioteka.

"Nama kao organizatorima je zaista puno srce kada vidimo da su se ljudi okupili najlepšim mogućim povodom, a to je negovanje sećanja i zaostavštine koju je Đura Jakšić ostavio svojim sugrađanima, a to nije malo", ističe Ankica Garić, iz organizacionog odbora Manifestacije.

Pesnik, slikar, boem i romantik Đura Jakšić je ostavio neizbrisiv trag u evropskoj kulturi, a meštani njegovog rodnog sela sećaju ga se i održavanjem "Đurinim danima".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара