Pirot: Obuka, pa posao za tekstilce

Nekadašnji pirotski tekstilni gigant "Prvi Maj" već godinu ipo dana je deo kompanije "E Miroljo" koja svoje proizvode plasira širom Evrope. Trenutno u njihovim pogonima u Dimitrovgradu i Pirotu radi oko 500 ljudi. U planu je proširenje kapaciteta i upošljavanje novih radnika, pa je zbog toga organizovana i stručna obuka.

Tridesetak polaznika u fabrici "E Miroljo" pohađa tromesečnu obuku za šivače. Uglavnom nemaju završenu tekstilnu školu, ali imaju želju da usavrše ovaj zanat.

"Ovde sam došla na obuku da malo bolje naučim, da bolje uvežbam i posle da nađem posao," kaže jedna od kandidatkinja na obuci.

Praktična obuka je bila neophodna jer nedostaju stručni radnici, s obzirom na to da će uskoro u Mirolju početi izrada muške konfekcije.

Tim povodom renoviranu proizvodnu halu obišli su vlasnik kompanije i ambasador Bugarske u Srbiji RadkoVlajkov - s obzirom na to da "E Miroljo "već godinama posluje u Bugarskoj.

"Želeli smo da naše proizvode, ali i zaposlene predstavimo javnosti.Praksa je pokazala da je korisno uspostaviti dobru saradnju sa zajednicom u kojoj radite, tim pre što ćemo uskoro uposliti još oko 250-300 radnika", kaže Eduardo Miroljo, vlasnik kompanije "E Miroljo".

"E Miroljo" je jedna od najpoznatijih kompanija u Bugarskoj i drago mi je što sada poslovanje širi i u ovom pograničnom regionu Srbije i Bugarske. Uveren sam da će aktivnosti ove kompanije u Srbiji dati dobre rezuiltate", navodi Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji.

U lokalnoj samoupravi kažu da imaju dobru saradnju sa svim investitorima koji posluju u Pirotu i da se trude da im pomognu ukoliko je to potrebno.

"Za razne vrste programa za zapošljavanje i za podsticaj zapošljavanju, izdvojeno je negde oko 19 miliona dinara. Od toga, blizu milion dinara košta konkretna obuka ovde, koja - kao što sam rekao-može da se ponovi", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

U renoviranoj Prvomajskoj prodavnici otvorena je i prva autlet radnja u Srbiji kompanije "E Miroljo" u kojoj se mogu naći tekstilni proizvodi izrađeni u pirotskoj fabrici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво