Fonoteka Radio Pirota u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv u Pirotu preuzeo je kompletnu fonoteku radio Pirota. Veliki broj gramofonskih ploča trajno će ostati na policama arhiva. Ploče će biti na raspolaganju istraživačima, muzičkim pedagozima i svima koji prate istoriju muzike.

Stručna praksa u pirotskom arhivu za Tijanu Pantić, počela je uz muziku. Preko dve hiljade LP i singl ploča, treba žanrovski razvrstati, očistiti i arhivirati.

"U vrlo doborom stanju su. Ima nekih oštećenih, ali uglavnom su u dobrom stanju. (Da li imala prilike da nekada slušaš ploče?)- Sada sam imala priliku da slušam, ranije nisam imala tu priliku. Zanimljivo je, iskreno, i fascinira me ovo pucketanje na pločama", kaže Tijana Pantić, stažistkinja u Istorijskom arhivu.

Pirotski arhiv preuzeo je kompletnu fonoteku radio Pirota, koji je prestao da postoji pre tri godine. Bilo je važno sačuvati bogatu fonoteku, prve medijske kuće u Pirotu.

"Zato što je to muzičko bogatstvo ne samo našeg grada, već i nacionalno i internacionalno. Ovde ima različitih ploča, raznih izvođača, različitih žanrova. Mislim da je značajno što smo to sačuvali", kaže Ivana Kostadinović, direktorka Istorijskog arhiva Pirota.

Ploče će biti dostupne istraživačima, audiofilima koji će u arhivu moći da slušaju i istražuju muziku, uglavnom iz druge polovine dvadesetog veka.

Oni koji su slušali ploče na gramofonu, kažu da se nikad nisu odrekli zvuka na vinilu. Danas, to je stvar nostalgije, možda i romantike, ali svi vole ono čuveno pucketanje gramofonske ploče. 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се