Roksana iz Jagodine ide u Rusiju

Novac od jagoda je prva i najaslađa zarada proizvođačima, ali i sezonskom radnicima u Srbiji. Jagode na otvorenom sada su u punom rodu, kvalitet je solidan i pored kišovitog vremena.

Roksana - upućeni kažu kraljica među jagodama. Ima ukusne i krupne plodove i savršena je za transport na udaljena tržišta. Upravo iz tog razloga iz okoline Jagodine gotovo sve količine koje se proizvedu na otvorenom odlaze na rusko tržište.

 

Zadovoljni Rusi, a još i više naši proizvođači, jer im je otkup siguran, a i cenom su za sada zadovoljni.

"Cena ide gore-dole", kaže Milun Živković, proizvođač iz Majura kod Jagodine. "Sa 220 smo počeli, a sad se zaustavila na 120 dinara. Rekli su nam da će nešto da nam dignu, ali o tom potom, videćemo. Sve jagode koje proizvedemo idu u Rusiju."

Veoma kišovito vreme u ovom mesecu nije pogodovalo biljkama jer gotovo svi ozbiljniji proizvođači imaju sisteme za zalivanje kap po kap. Jagoda je na kiši i u vlažnom okruženju podložnija truljenju, tako da su ove godine u prednosti bili proizvođači koji biljke gaje u zatvorenom, kontrolisanom prostoru.

"Ja bih preporučila proizvođačima da se ipak orijentišu ka proizvodnji u zaštićenom prostoru zbog klimatskih faktora koji su sve nestabilniji", ističe Martina Nikolić iz Jagodine. "I svake godine smo suočeni sa sve ekstremnijim klimatskim pojavama, nepogodama itd. Sve u svemu mnogo je sigurnija proizvodnja."

Jagoda je rentabilna vrsta, jer već u prvoj godini plodonošenja vraća uloženo, a u drugoj godini se može ostvariti lepa zarada, pod uslovom da je vreme pogodno.

Godišnji prinos u Srbiji je oko 30 hiljada tona. Iako je jagoda zahtevna biljka i ima mnogo manuelnog rada oko nje tokom godine, jagode se lako prodaju, a rod bi bio i veći da je više sistema za zalivanje i domaćeg sadnog materijala.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво