Masovno uginuće pčela u okolini Kikinde

U okolini Kikinde ovih dana zabeleženo je masovno uginuće pčela. Stradalo je oko hiljadu košnica, a šteta u dvadeset pet pčelinjaka povećava se iz dana u dan. Šta je uzrok uginuća pčela?

Sumnja se da je uginuće pčela izazvalo prskanje preparatima okolnih poljoprivrednih kultura, tačnije da je do trovanja došlo nakon što su uz novomiloševački, bašaidski i iđoški put počela obimnija tretiranja pšeničnih polja.

Pčelari ovu tvrdnju iznose, jer se problemi nisu primetili na drugim pravcima.

U Udruženju pčelara Kikinda kažu da je šteta, prema prvim procenama, oko 120.000 evra.

Naša ekipa posetila je pčelinjake u okolini Kikinde, gde vlasnici skupljaju i zakopavaju uginule pčele.

Samo na pčelinjaku Dušana Janjića sakupljeno je više od 100 kilograma uginulih pčela.

Udruženje pčelara je o ovome obavestilo inspekcije,koje treba da provere navode, fitosanitarnu inspekciju koja treba da uzme uzorke. Apel je na poljoprivrednike da koriste sredstva zaštite u skladu sa uputstvom, da ne pršću biljke u cvetu ili po vetru i da to čine u kasnim popodnevnim satima ili predveče.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи