Dabrovi na kupalištu u Tabanoviću

Pre više od jednog veka sa naših prostora nestao je dabar, ugrožena evropska vrsta koja je 2004. godine - u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede , Biološkog fakulteta i Specijalnog rezervata prirode "Zasavica", uz donaciju iz Bavarske - vraćena u Srbiju. Od tada, broj dabrova je višestruko uvećan, a ovih dana, mačvanski poljoprivrednici se žale da im ove životinje nanose štetu.

Meštani Tabanovića kod Šapca štetu koju su napravili dabrovi na usevima i drveću primetili su u okolini šljunkare, poznatog kupališta, ali kažu da nije velika.

Tvrde da je to uobičajena pojava od kada su se pre 15 godina naselili u rezervat prirode Zasavica. Broj jedinki ove jedinstvene životinjske vrste od tada povećan je četiri puta a neke porodice raselile su se duž Drine i Jadra.

Samo u Zasavici trenutno ih je 80, a osim humki izgradilu su 7 brana. U Tabanoviću su od nedavno.

"Štetu sam i ja video, drveće je oboreno, ja ih nisam video, ali kažu pecaroši da ih vide noću ili ujutru kada pecaju. Kažu da su došli iz Zasavice", kaže Dragan Kovačević, kajakaš.

"Ja lično ne, pošto njive uz kanal nemam a od meštana, koliko znam, niko nije prijavio štetu, a verovatno je bilo nekih manjih, pojedinci su viđali dabrove, tako da su to neke manje štete", kaže Nikola Kovačević iz Tabanovića.

Meštani Tabanovića kažu da prate situaciju na terenu i ne očekuju manji broj kupača ove sezone jer je dabar plašljiva životinja i beži od ljudi. Svake godine napravi štetu i u opštini Bogatić, gde zbog brana koje izgradi dabar, voda poplavi oko 50 hektara.

broj komentara 0 pošalji komentar