Šabac: Ulaganje u slobodnu zonu

Šabac je jedan od devet gradova u Srbiji u kojima Evropska unija, preko programa EU Pro, finansira izgradnju poslovne infrastrukture. U opremanje Severozapadne radne zone, jedne od najvećih u regionu, biće uloženo 710.000 evra.

Pre pet godina livada, a danas 29 proizvodnih pogona u kojima radi oko 3.500 Šapčana. U Severozapadnoj radnoj zoni, najviše je domaćih kompanija, a najveća japanski ''Jazaki'' proizvodi kablovske setove.

 

"Mi u ovom trenutku imamo najavu za četiri investitora, konkretno kada govorimo ovoj zoni, sve ukupno 14 investitora koji će svoje naći svoje mesto i u Istočnoj industrijskoj zoni. Mi polako pripramamo projekte parcelacije", kaže Violeta Šestić, v. d. direktora JP Infrastruktura, Šabac.

Osim novca iz Evropske unije, za poboljšanje infrastrukture iz gradskog budzeta izdvojeno je sto miliona dinara.

"Infrastruktura je važna za ekonomski razvoj svake lokalne samouprave, mi smo posebnu pažnju posvetili tome. Nadamo se da ćemo već naredne godine govoriti o novim radnim mestima koja su otvorena kao rezultat ove investicije'', kaže Olivera Kostić, menadžerka programa EU Pro.

"Ovaj važan evropski projekat doprinosi da učinimo atraktivnim nove lokacije", navodi Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca. "Industrijska zona u Šapcu se širi, a EU nam je najvažniji partner, Zajedno sa EU, do sada je u grad Šabac ušlo preko 30 miliona evra."

Do sada je u jednoj od najvećih zona u regionu prodato 46 parcela.

Od 600 hektara, do sada je investitorima prodato sto pedeset. Kroz Severozapadnu radnu zonu, mesečno prođe oko 6.000 kamiona, zbog toga je plan nadležnih, izgradnja carinskog terminala koji bi znatno olakšao poslovanja.

broj komentara 0 pošalji komentar