Prva izložba slika Milene Pavlović Barili u Kragujevcu

Slike Milene Pavlović Barili - prvi put pred kragujevačkom publikom! Izložba "Od sna i mašte do svetlosti Milene", u galeriji "Mostovi Balkana", realizovana je u saradnji sa Memorijalnom galerijom u Požarevcu.

U galeriji "Mostovi Balkana", otvorena je izložba slika Milene Pavlović Barili. Prvi put pred kragujevačkom publikom, postavka "Od sna i mašte do svetlosti Milene", realizovana je u saradnji sa slikarkinom memorijalnom galerijom u Požarevcu.

"Milena, Vi lepše slikate, nego što ja pišem", govorio je francuski pesnik Pol Valeri, očaran njenim stvaralaštvom. Život i slike Milene Pavlović Barili bojili su njen rodni Požarevac, Beograd, Minhen, Rim, Pariz, Njujork. Školovala se i radila na više meridijana, volela je filmske zvezde, glamur. Prvo ulje - portret Rudolfa Valentina, svi fragmenti krhkog, naizgled blistavog života, na postavci u Kragujevcu.

"Četrnaest umetničkih dela Milene Pavlović Barili, ali i lični predmeti umetnice, njene fotografije, koje će posetiocima biti podjednako zanimljive", kaže Marijana Stanković, direktorka Spomen-parka u Kragujevcu.

U omiljenim zlatnim sandalama, osvajala je svet. U rodnoj zemlji, za nju nije bilo mesta. Prvu izložbu imala je sa 19, sa 20 godina, nastali su neki od njenih najlepših radova.

Boravci u Španiji, Londonu, Parizu, druženje sa intelektualnom elitom, doneli su promišljanja o životu, umetničko sazrevanje. Pod uticajem nadrealizma, linija i simboli postaju dominantni u njenim delima. Izložbama osvaja internacionalnu publuku, piše poeziju - 1939. odlazi u Njujork. Radi i ilustracije za modne časopise.

"Iako je tako romantična slika, vi u pozadini vidite avione, padobrance, vidite rat, vidite sve što se dešavalo ne samo na toj slici, nego i njenoj duši", kaže Violeta Tomić, viši kustos Galerije Milena Pavlović Barili u Požarevcu.

U srcu i mislima, nosila je roditelje i rodni kraj. Sanjala je da će se vratiti tamo, jer, kako je pisala majci, "na dnu duše ima jedan plamičak, koji se nikad ne gasi, a to je Srpstvo".

Milena Pavlović Barili umrla je u Njujorku, sahranjena je u Rimu, a njen duh čuvaju dela koja su ostala u rodnoj kući u Požarevcu. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 20:32) - Zorana Topola [neregistrovani]

Milena

Divno. Sad sam videla na vasoj televiziji. Ovo se ne propusta .