Obnova Nemanjinih zadužbina u kuršumlijskom kraju

Ove godine obeležava se osam i po vekova podizanja prvih Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji i osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve. U godini jubileja pokrenuta je inicijativa za obnovu ovih svetinja.

Manastir Svetog Nikole nalazi se na brdu iznad Kuršumlije odakle se pruža pogled na grad koji je nekad zbog belih krovova svetinja nosio ime Bele Crkve. Pod zaštitom je države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

"Karakterističan je i po trodelnom oltarskom prostoru i južnom aneksu koji je verovatno bio predviđen za grobno mesto ktitora. Centralni deo takođe, karakterističan je i po načinu gradnje gde je svaki drugi red opeke uvučen unutra", kaže Dragan Simić, istoričar umetnosti.

Crkva Svetog Nikole smatra se prototipom Raške graditeljske škole. Ovo je prvi nemanjićki manastir koji je imao svoj tipik.

"Odavde, s ovog mesta Stefan Nemanja počeo je da ujedinjuje plemena i počinje da stvara državu. Počeo je tako što je prvo napravio ovaj manastir koji je inače stariji od Đurđevih stupova pa onda sve dalje", navodi Slobodan Miletić, starešina crkve u Kuršumliji.

Ovde je Sveti Sava smestio sedište episkopije i blagoslovio prvog vernika.U godini kada se obeležava osam ipo vekova prvih Nemanjinih zadižbina pokrenuta je inicijativa za obnovu manastira Sv.Nikole i Presvete Bogorodice, koji se nalazi u neposrednoj blizini, a koji je Stefan Nemanja sagradio za svoju ženu Anu.

"Želja nam je da upravo zbog velike, istorijske, kulturne, ali i turističke vrednosti ova dva manastira obnovimo, da se izgrade prateći konaci kod manastira Sv.Nikole i Svete Bogorodice,dovede se bratstvo, odnosno sestrinstvo, jer ukoliko sagledavamo same činjenice, definitivno u tom delu ova dva manastira moraju imati primat", navodi Slaviša Jovanović iz organizacionog odbora za obnovu manastira.

U Kuršumlijskom kraju nalazi se više od 70 duhovnih svetinja koje predstavljaju važno kulturno nasleđe, ali i mesto koje rado posećuju turisti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво