„Mamurko“ dolazi iz Kruševca i leči – naravno mamurluk

Organizacija „Dostignuća mladih“, uz podršku Ministarstava prosvete i privrede, već 14 godina nizom aktivnosti podstiče preduzetništvo u školama širom Srbije. Ove godine, u konkurenciji 20 učeničkih kompanija, titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na finalnom evropskom takmičenju, ponela je kompanija „Bio elaj“ Medicinske škole iz Kruševca.

U oštroj konkurenciji inovativnih proizvoda i usluga kompaniji „Bio elaj“ (Bio Ally), kako joj i ime kaže, priroda je bila saveznik. „Mamurko“ – organski prašak sa surutkom za napitak protiv mamurluka njihov je pobednički recept.

„Ne mora da se koristi samo jutro nakon konzumiranja alkohola. Ovaj proizvod je pre svega organske prirode i može da se koristi kao osvežavajuće piće koje će organizam čistiti od svih toksičnih materija i može da se konzumira svakodnevno“, kaže Slađan Grujić, direktorka proizvodnje učeničke kompanije „Bioelaj“.

"Nakon regionalnog takmičenja, kada smo naišli na negativne kritike na naše inostrano, odnosno englesko plasirano ime, rešili smo da u Srbiji bude prepoznatljiv brend, tako je nastao Mamurko", objašnjava Đurđina Zdravković, pi-ar menadžerka učeničke kompanije. "Našu poslovnu ideju nećemo prodati. Radićemo na njenom usavršavanju, a prodaćemo naš proizvod."  

Iako se preduzetničkim koracima tek uče, prepoznali su da je za uspeh kompanije najvažniji timski rad.

Tatiana Milenković, direktorka ljudskih resursa učeničke kompanije „Bio elaj“, objašnjava šta je posao menadžera ljudskih resursa:

„Pre svega bitno je da motivišem moj tim da svi zajedno radimo i da se svi trudimo, što kod mene nije bio neki problem s obzirom da su svi bili zainteresovani za rad“.

„Posle šest meseci svakodnevnog rada, mi smo po sedam sati dnevno neki put radili, došli smo do rezultata koji kada smo krenuli u decembru, kada smo se okupili vi zajedno nismo mogli ni da očekujemo“, kaže Đorđe Šindić, generalni direktor učeničke kompanije „Bio elaj“.

Pobednička titula kompaniji je na društvenim mrežama donela i dvaput više pratilaca.

„Interesovanje je i pre pobede bilo veliko a sada je samo poraslo. Zaista mnogo ljudi nam se javlja i želi da promoviše naš proizvod, ali i da proba da ga koristi“, navodi Ivana Vlašković, direktorka finansija učeničke kompanije „Bio elaj“. „Slušaćemo potrebe naših kupaca, i ukoliko bude potrebno, izvršićemo modifikaciju proizvoda. Za nas je sve ovo novo. Naučila sam mnogo o radu sa finansijama. Mnoštvo tabela sam morala da odradim, a i sada me neke čekaju. Posle svega ne isključujem da ću se možda sutradan oprobati i u preduzetničkim vodama.”

Posao istraživanja tržišta, do odlaska u Francusku na evropsko finale, biće briga profeora mentora, koja je ekipu na takmičenje prvi put povela, i dovela do pobede.

„Ja radim sada domaći zadatak dok moji učenici, s obzirom na to da su maturanti, moraju pre svega spremiti svoj prijemni ispit. I onda kad svako uradi svoj domaći zadatak okupićemo se i spremiti se najbolje što znamo. Ja znam da ćemo biti sjajni s obzirom da nam je osmeh zaštitni znak“, kaže Marija Urošević, profesorka preduzetništva Medicinske škole u Kruševcu.

Hoće li srpska organska surutka u konkurenciji 40 inovativnih ideja evropskih učeničkih kompanija osvojiti tržište, znaće se početkom jula, kada će u Lilu biti održano finale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара