SOS telefon za sve opštine u Pčinjskom okrugu

U Vranju 17 godina radi SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja. Godišnje prime oko hiljadu poziva žena iz svih opština Pčinjskog okruga. U Vranju je potpisan SOS memorandum o saradnji sa predstavnicima većine opština Pčinjskog okruga.

Finansirali su se preko projekata prethodnih godina, pomagali su i donatori, ali je bilo perioda bez novčanih sredstava. Ni tada SOS tim za pomoć i podršku nije prekidao rad.

"Mi smo u postupku licenciranja i sam taj trenutak zahteva mnogo veća finansijska sredstva", navodi Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava.

"Ono što je važno za ovaj memorandum je da je predviđeno da se finansira do 50 odsto troškova SOS telefona na godišnjem nivou", navodi Danijela Pešić, autorka memoranduma.

Potpisnici memoranduma su grad Vranje i većina opština u Pčinjskom okrugu. Odvajaće novac iz budžeta, podržavaće SOS telefon, samim tim i žrtve nasilja.

"To ide u korist ugrožene žene, pošto je Bujanovac siromašna opština, a kad je siromaštvo u pitanju - žene su još ugroženije", kaže Fadilj Arifi, načelnik opštinske uprave Bujanovca.

"Nadam se da će ovaj memorandum, kao vrsta instrumenta zaštite žena zaživeti i pružiti još veći stepen zaštite", navodi Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja.

Prvi put u Srbiji potpisan je međuopštinski memorandum o zaštiti žena od nasilja. Unaprediće održivost specijalizovanih programa za žene u lokalnim zajednicama.

"Vidimo da održivost može da bude izvesna, ili izvesnija, sa međuopštinskom saradnjom, koja je inače jako tražena u svim oblastima društvenog delovanja", kaže Nataša Ivanović iz organizacije "Svis pro".

"Ovo je pred nama novi primer, nova praksa koja bi trebala da bude dobra praksa da ćemo se svi zajedno kroz ovaj primer učiti šta su boljke i osetljivosti zapravo za održivost jedne ovakve usluge za veliki broj korisnica koje imaju veliki značaj", navodi Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost u SKGO.

Za godinu dana SOS telefon primi oko hiljadu poziva, pružaju pravnu i psihosocijalnu pomoć, podršku. Telefon je dostupan 24 sata, svakog dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво