Dani matematike u Valjevu

Beogradski Centar za promociju nauke, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, po osmi put organizuje "Maj mesec matematike". Širom Srbije, u saradnji sa školama, udruženjima i pojedinicima, organizuju zanimljive sadržaje kako bi matematiku približili učenicima i širem krugu ljudi.

Igra "Slagalica", u kojoj su se po prvi put oprobali valjevski osnovci, samo je jedna od radionica kojom se matematika čini zanimljivijom i privlačnijom učenicima.

"Cilj je da deca kroz ove igre pokušaju malo da razviju matematičke sposobnosti i da shvate da nije matematika samo računanje", kaže Dragan Stefanović iz Osnovne škole "Vladika Nikolaj Velimirović" u Valjevu.

Slažući Rubikovu kocku, znatiželjni su saznali da se i ovo zanimljivo takmičenje može povezati sa matmatikom.

"Sama Rubikova kocka počiva na matematici, počiva na teoriji grupa, na nečemu što je izvor znatiželje onih koji vole matematiku", navodi Veljko Ćirović, predsednik Podružnice matematičara Valjevo.

I naučnopopularno predavanje docenta Matematičkog fakulteta u Beogradu o matematici i igrama na sreću Milana Jovanovića pokazalo je na zanimljiv način da je matematika svuda oko nas:

"Svuda, sve je matematika ovo snimanje, televizija, rakete sve je matematika."

Iako u aktivnostima Podružnice matematičara Valjeva, u okviru manifestacije "Maj mesec matematike" prednjače programi za učenike, za svakoga je bilo po nešto zanimljivo.

Matematičari su želeli da kroz neuobičajena dešavanja pokažu da je matematika nauka van svih šablona.

broj komentara 0 pošalji komentar