Dani matematike u Valjevu

Beogradski Centar za promociju nauke, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, po osmi put organizuje "Maj mesec matematike". Širom Srbije, u saradnji sa školama, udruženjima i pojedinicima, organizuju zanimljive sadržaje kako bi matematiku približili učenicima i širem krugu ljudi.

Igra "Slagalica", u kojoj su se po prvi put oprobali valjevski osnovci, samo je jedna od radionica kojom se matematika čini zanimljivijom i privlačnijom učenicima.

"Cilj je da deca kroz ove igre pokušaju malo da razviju matematičke sposobnosti i da shvate da nije matematika samo računanje", kaže Dragan Stefanović iz Osnovne škole "Vladika Nikolaj Velimirović" u Valjevu.

Slažući Rubikovu kocku, znatiželjni su saznali da se i ovo zanimljivo takmičenje može povezati sa matmatikom.

"Sama Rubikova kocka počiva na matematici, počiva na teoriji grupa, na nečemu što je izvor znatiželje onih koji vole matematiku", navodi Veljko Ćirović, predsednik Podružnice matematičara Valjevo.

I naučnopopularno predavanje docenta Matematičkog fakulteta u Beogradu o matematici i igrama na sreću Milana Jovanovića pokazalo je na zanimljiv način da je matematika svuda oko nas:

"Svuda, sve je matematika ovo snimanje, televizija, rakete sve je matematika."

Iako u aktivnostima Podružnice matematičara Valjeva, u okviru manifestacije "Maj mesec matematike" prednjače programi za učenike, za svakoga je bilo po nešto zanimljivo.

Matematičari su želeli da kroz neuobičajena dešavanja pokažu da je matematika nauka van svih šablona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво