Pančevo: Nova oprema u "Petrohemiji"

Posle dva meseca u HIP "Petrohemiji" uspešno je završen remont postrojenja. Na ovaj način obezbeđen je bezbedan i stabilan rad proizvodnih fabrika u narednom periodu, a povećan je i kapacitet proizvodnje, što će doprineti boljoj konkurentnosti na inostranom tržištu.

Zaposleni u Petrohemiji tokom prošle godine proizveli su 395.000 tona različitih proizvoda, od kojih je 90 odsto namenjeno inostranom tržištu. Ostvaren je ukupan prihod od 328 miliona evra.

Nova oprema doprineće efikasnijem trošenju energije i povećanju efikasnosti rada što će uticati i na bolju zaštitu životne sredine. Prioritet u narednom periodu biće bolja obučenost zaposlenih zbog novih tehnologija koje će se i dalje unapređivati.

"Posle ovoliko godina mi smo uspeli da izvršimo jednu reinstrumentaciju, da podignemo naš nivo kontrole, a samim tim i rukovanje procesom na jedan svetski nivo, tako da je sad odziv naših ljudi u kontroli procesa, odnosno njihova reakcija na date promene mnogo su brže i sprovode se u trenutku", kaže Predrag Bulić, poslovođa u pogonu "Etilen".

Najveći pojedinačni radovi vredni 8,5 miliona evra još se obavljaju u fabrici polietilena visoke gustine i uskoro će se završiti sve neophodne građevinske pripreme.

"Montaža opreme se očekuje da počne u prvoj nedelji juna i četvrta doradna linija koja će omogućiti veći kapacitet fabrike za oko 23 odsto, odnosno povećanje proizvodnje sa sadašnjih 90.000 tona na 110.000 tona godišnje bi trebalo da se završi i da se pusti u rad u oktobru ove godine", navodi Velimir Unković iz HIP Petrohemija - Pančevo.

U toku je i probni rad nemačke linije za pakovanje gotovih proizvoda i oblaganje paleta folijom čiji će kapacitet biti 20 tona na sat.

Ukupna vrednost svih remontnih radova je oko 20 miliona evra i to je u poslednje tri decenije najveća investicija u Petrohemiji, a novac je obezbeđen iz sopstvenih izvora zahvaljujući dobrom radu u prethodnom periodu.

Sa novom tehnologijom u prozvodnji i povećanim kapacitetom fabrike oko 1400 radnika Petrohemije sa više optimizma čekaju strateškog partnera koji bi trebao da im omogući još uspešniji rad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво