Čista voda za meštane Donje Kamenice

U Donjoj Kamenici kod Valjeva, počela je sa radom fabrika za preradu vode za piće. Rešavanje problema vodosnabdevanja u ovom selu pokrenuto je još osamdesetih godina prošlog veka, a samo opremanje postrojenja, sa prekidima, trajalo je petnaestak godina.

Postrojenja za preradu pitke vode u Donjoj Kamenici kod Valjeva konačno je u funkciji. Bez svečanih otvaranja, koja su obeležila izgradnju ovog objekta u nekom ranijem periodu, nakon višedecenijskih odlaganja, voda za piće krenula je u obližnja domaćinstva.

"Voda je posle trideset godina stigla u Kamenicu", kaže Vukašin Plećić iz Donje Kamenice. "Narod je zadovoljan u celosti. Kao tehničku vodu koristili smo jezersku vodu zadnjih petnaest, dvadeset godina. Sad je mnogo lakše."

Oko 190 domaćinstva biće snabdeveno vodom za piće. Valjevski vodovod je izdvojio 15 miliona dinara kako bi kamenički vodovod proradio. Posao je završen za pola godine.

"Nešto opreme je već bilo tu, ali nije stavljeno u funkciju", kaže Đorđe Milanović, direktor JKP Vodovod u Valjevu. "Nabavili smo dodatnu opremu koja je bila neophodna da bi se postrojenje pustilo u rad. I zaista vrlo brzo je završeno. I ono što je bitno, Zavod za javno zdravlje uradio je sve neophodne analize. Voda je vrlo dobrog kvaliteta. Još uvek smo u fazi probnog rada, ali fabrika radi gotovo punim kapacitetima. Već 70 odsto korisnika je priključeno na mrežu i imaju pitku vodu. Režim probnog rada će važiti sve dok sve korisnike ne priključimo praktično."

Nakon domaćinstava u centru Donje Kamenice, vodu za piće iz vodovoda očekuju u celom selu, kao i u nekoliko okolnih, odakle stižu molbe meštana.

Trebalo bi da prođe glavnim putem, a za priključke nije nikakav problem", kaže Branko Janković iz Donje Kamenice, "i mi smo radi da učestvujemo u tom projektu."

U Kameničkom jezeru ima dovoljno sirove vode za snabdevanje ovog kraja. Vodovod u Kamenici trenutno prerađuje 10 litara u sekundi, a tehnički kapaciteti su dvostruko veći. Meštani se nadaju da najavljeni projekti vodosnabdevanja okolnih sela, neće potrajati,k ao i sama izgradnja vodovoda.

 

--

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се