Užički volonteri uredili mauzolej na Vidu

Volonteri užičkog Crvenog krsta uredili su mauzolejski prostor na ostrvu Vido, uz dozvolu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i uz podršku grada Užica. Na put - koji je za njih bio svojevrstan čas istorije - poveli su ih dobrotvori Crvenog krsta koji su želeli da ih nagrade za predanost volonterizmu.

Počast precima koji su dali život za našu budućnost, volonteri užičkog Crvenog krsta odali su na prepoznatljiv način, aktivizmom.

"S obzirom da smo na ostrvo Vido otišli sa ciljem da sredimo ceo taj prostor, kako bismo na neki način odali počast našim precima, koji su bili tu, neki su ostavili svoje živote na tom ostrvu, neki su se i vratili, pa smo se sa više emocija predali tom poslu", ističe Olivera Joksović, volonterka užičkog Crvenog krsta. "Ništa nam nije bilo teško."

Ono što se doživi na Vidu ne može da se nauči iz knjiga, kaže Jana Tucović:

"Taj osećaj - stajati tamo gde su oni stajali i čuti tu priču od nekih ljudi koji znaju mnogo više nego što je napisano u udžbeniku istorije, to je neverovatno! Mnogo je dirljivo i podstakne te na neka razmišljanja."

Čišćenje mauzolejskog kompleksa na Vidu, sređivanje i farbanje klupa, polaganje cveća u "Plavu grobnicu", samo je jedna od niza uspešnih akcija užičkih volontera koji su inače i višestruki državni prvaci u realističkom prikazu povreda stanja i oboljenja.

"Predivna deca zaslužuju da nečim budu nagrađena", naglašava Slađana Momčilović, volonterka užičkog Crvenog krsta iz Norveške. "Tu je i izrasla ideja da odlazak na Krf bude nagrada njihovom radu, a da ipak ne bude samo turistički, nego da bude organizovana neka akcija u kojoj će se oni pokazati u pravom svetlu, kao što i jesu. Energija je bila neopisiva,  radili su istim tempom, uz isto pozitivno raspoloženje sa kojim su i došli, možda čak i boljim.

Boravak na Krfu bio je čas istorije za sve, a starijima i čas dobrote i ljubavi koju šire užički volonteri, dodaje Sladjana, Užičanka koja već godinama živi i radi u Norveškoj, pomažući akcije užičkog Crvenog krsta.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво