Stepski soko iz Lebine ponovo na slobodi

U ataru Lebine kod Paraćina Zavod za zaštitu prirode Srbije vratio je u prirodu oporavljenog stepskog sokola koji je prošlog leta tu pronađen u veoma lošem stanju. Stepski soko je zaštićena vrsta i u Evropi, a u Srbiji ima, kako se procenjuje, samo dvadesetak parova ovih ptica.

Na mestu gde je prošlog leta pronađen iznemogao i gladan sada se u prirodu vraća kao zdrava jedinka. Posle lečenja i oporavka u prihvatilištu za divlje životinje u palićkom zoo-vrtu, stepskog sokola prepoznao je i meštatin koji je iscrpljenu pticu spasao od napada vrana.

„Obalili ga baš ispred moga dvorišta“, priča Nikola Petković, „Moj ćale ga je našao, valjda je bila nekih dve nedelje tri“.

Zaštita svake jedinke stepskog sokola izuzetno je važna, budući da se za poslednjih 19 godina populacija ovih ptica smanjila za 69 odsto. Gnezdeći i negnezdeći deo populacije u našoj zemlji kritično je ugrožen, procenjuju u Zavodu za zaštitu ptica.

„Imamo brojanje ptica na godišnjem nivou“, objašnjava Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu ptica Srbije, „Zna se tačno gde je kakvo stanje koje akcije treba preduzeti, šta treba učiniti da bi se očuvalo i, druga stvar, razgovori sa lokalnim stanovništvom, kao što ste videli ovo je deo lokalnog stanovništva, svaka čast, hvala“.

Stepski soko koji je danas vraćen u prirodu prstenovan je u Austriji, a ovu vrstu sokola karakteriše izuzetna brzina od čak 322 kilometra na sat kada lovi svoj plen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи