Novosađani štitili sugrađane od izvršitelja

Građani Novog Sada sprečili su danas izvršitelje da prinudno isele dve porodice. Nekoliko desetina Novosađana blokiralo je ulaze u domove tih porodica i na taj način sprečilo izvršenje.

Porodica Ninić otplatila je 80.000 evra banci, nakon čega je Slobodanka dobila rak debelog creva i otišla u invalidsku penziju. Zbog dve rate koje nije platila, izvrštelji pokušavaju da je isele, iako se žalila da nije bila uključena u postupak.

 

"Ostajem bez stana", kaže Ninićeva. "Nemam gde da živim, ja zaista nemam gde da izađem. Ne znam gde bih živela. U autu. Ćerkinom, koji nije ni moj."

Nekoliko sati kasnije, drugi izvršitelji uz asistenciju policije. po treći put pokušali da isele samohranu majku i sina, jer je sud presudio u korist njenog bivšeg muža. On traži da se oni isele iz kuće njenih rotitelja.

Niko bez doma, krov nad glavom odmah, skandirali su grašđani koi su došli da ih zaštite.

Na ulazu u kuću barikade i građani, koji smatraju da ovakvo rešenje nije fer. Vera je uložila žalbu koja ne odlaže izvršenje.

"Mogu vam reći da se plašim kako će se ovo završiti, jer je i ovo bila čista situacija", ističe Vera Vajdić. "Sasvim je poljuljano to nešto što računaš kao sud će ipak presuditi pravedno."

Iz akcije "Krov nad glavom" kažu da će porodice braniti sve do okončanja sudskog postupka, jer smatraju da se i ovako loš Zakon o izvršenju često ne poštuje.

"Oni su još bezobzirniji kada tu nisu kamere", naglašava Miran Pogačar. "U stanju su da na razne načine, naravno ispod žita kada se to ne vidi. Da krše zakon, da postupaju u potpunosti pogrešno i na štetu dužnika, a sve zato što je njihov motiv - profit."

Da zakon ne štiti dovoljno dužnike, smatraju i u Izvršiteljskoj komori, koji predlažu da se dodatna ograničenja izvšitelja na imovini dužnika ipak nađu u tekstu novog zakona.

"Jedno odlično rešenje postoji u našem okruženju u Hrvatskoj, da predmet izvršenja ne mogu biti stvari i predmeti koji su neophodni za život dužnika i članova njegove porodice", kaže Vujadin Masnikosa.

O izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je zbog većih ovlašćenja izvršitelja već kritikovan, uskoro će početi javna rasprava. Jedna od najvažnijih novina predviđa da se nepokretnost fizičkog lica ne može prodati ukoliko je potraživanje manje od 5.000 evra, za komunalne i druge sreonde usluge.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво