Ikonopis u šabačkom Kulturnom centru

Izložba ikona je jedna od 4 tematske postavke u šabačkom Kulturnom centru. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 87 radova 76 autora iz cele zemlje.

Jednoglasnom odlukom, prva nagrada je dodeljena Miodragu Milutinoviću iz Beograda. Njegov rad prema rečima članova žirija, dokazao je da se kombinacijom klasičnog ikonopisa i savremenog slikarstva može postići visok umetnički nivo.

„Veoma je važno da se ikonopis neguje, i da najšira publika može da vidi šta je to aktuelno u toj oblasti, ova izložba je presek ikonopisa u Srbiji u ovom trenutku, ovo je jedna od 2 žirirane izložbe u Srbiji", kaže Filip Kovačević, istoričar umetnosti.

Izložene ikone u šabačkom Kulturnom centru, urađene su po ustaljenim kanonima srpske srednjovekovne umetnosti.

„Galerija Kulturnog centra je mesto gde se neguje ikona kao praslika sveca, kao slika pred kojom se molimo, kao jedan pokazatelj da je ikonopisanje posle duge tradicije hrišćanske dospelo i u galerije kao način organizovanja tematske izložbe, da se pokaže kako se ne samo zanatski odrađuje kanonska slika sveca nego kako umetnici kojih ima iz cele zemlje pokazuju naćin svog promišljanja i način slikanja neke nove ikone, nove ikone 21. veka", objašnjava Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra.

Ove godine u Kulturnom centru izloženo je 40 radova od 35 autora a njihov zajednički moto, prema rečima članova žirija je: ,,Imajmo smelosti za nova dela, ikone istinske ljubave i ikone našeg vremena".



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара