Dan hraniteljstva u Miloševcu kod Velike Plane

U hraniteljskim porodicama u našoj zemlji odrasta oko 6.000 mališana. Dan hraniteljstva u Srbiji obeležen je u Miloševcu kod Velike Plane.

U istom kolu deca iz Miloševca i njihovi vršnjaci iz hraniteljskih porodica. U ovom selu kod Velike Plane tako je već decenijama. Miloševac je poznat po hraniteljstvu a u mnogim porodicama ono se prenosi generacijama.

Tatjana Petrović, jedna od hraniteljica iz Miloševca, kaže da je to radila i njena baka koja je odgajila tridesetak mališana.

Mnoga deca, koja su stasala u hraniteljskim porodicama, često su se vraćala u Miloševac. Ali i kada ih život odnese na različite strane, svoje hranitelje ne zaboravljaju, niti oni njih.

"Svaka žena kada rodi dete, onog trenutka kada ga rodi, ona verovatno s tim olakšanjem ne oseća ništa drugo. Ali, već sledeći dan oseća strepnju, oseća strah da li će sa detetom biti sve u redu", kaže Dragica Tanasković. "E, sa tom strepnjom i tim strahom da li će sa detetom biti sve u redu, rađa se i ta ljubav koja postaje neraskidiva između hraniteljice i deteta."

Dan hraniteljstva okupio je u Miloševcu hranitelje iz cele Srbije. Iako su iz različitih krajeva, priče su im uvek iste: hraniteljstvo je pre svega ljubav.

Biti hranitelj je jedno dobro delo, kaže Dragana Medić iz Smedereva:

"Pružiti ono što dete nije imalo u svojoj biološkoj porodici. I onaj ko to radi iz ljubavi, to je jedno neopisivo osećanje."

U Jadranskoj Lešnici kod Loznice hranitelji su bili toliko vezani za decu koju odgajaju da su im ostavili kući, ili im pomogli da je naprave, a neke su i usvojili, kaže Milovan Marković.

U Miloševcu je i Centar za porodični smeštaj i usvojenje, ustanova koja okuplja hranitelje i sarađuje sa njima.

"Mi danas faktički imamo vrlo malo domova za decu", ističe Sofija Lukić, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Miloševcu. "Danas imamo oko šest hiljada dece u četiri hiljade hraniteljskih porodica u Srbiji."

Sedamnaesti maj je i Međunarodni dan porodice. Generacije dece koja su iz različitih razloga ostala bez svoje biološke porodice, porodičnu ljubav pronašla su u hraniteljskim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво