Lokalna samouprava nema obavezu da poljoprivrednicima nadoknadi štetu od elementarnih nepogoda

Poljoprivrednici koji obrađuju njive na obalama Kolubare, pretrpe štetu pri svakom izlivanju reke. Nezadovoljni su jer, kako kažu, pomoć koji dobiju od lokalne samouprave nije jednaka njihovom ulaganju.

Milan Božić iz Valjevske Loznice najplodnije oranice ima na levoj obali Kolubare. Reka je promenila tok i pojedine učinila neupotrebljivim u velikoj poplavi u maju 2014. godine.

Njive koje Božići i dalje obrađuju, gajeći kukuruz i lucerku jer se bave stočarstvom, poplavljene su pri svakoj obilijnijoj kiši.

"Žalio sam se i Vodoprivredi", kaže Milan Božić, "dolazila je gospoda na uviđaj, krstili su se. Stvarno im nije bilo jasno za toliku odštetu, da baš ništa naša Opština valjevska nije preduzela. Evo i posle 2014. godine, vidite kakvo je stanje."

Lokalna samouprava nema obavezu da nadoknađuje štetu od elementarnih nepogoda. Grad Valjevo je poljoprivrednicima davao pomoć. Tu mogućnost sada isključuje novi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa, usvojen krajem 2018. godine.

Žitelji sela nezadovoljni su što u ovakvim situacijama nemaju ni poreskih olakšica.

"Znam 2014. da su bile velike poplave i kad smo spremili gore parcelu, to je bilo za ogledna polja, voda je odnela i brazdu, i stajnjak i veštak i mi smo morali da počnemo iznova sve da radimo", kaže Božidar Divnić iz Beomuževića.

Stručnjaci kažu da je sliv Kolubare kopleksan i da su izlivanja reka u nebranjenom području očekivana. Za unapređeni sistem zaštite od poplava potrebno je mnogo novca i vremena.

"Neophodno je napraviti sistem aktivne zaštite, a to je sistem brana koje su, prema nekim našim, znači, analizama potrebne, nekih dvadeset akumulacija i brana na ovom slivu Kolubare", ističe Zvonko Kocić, izvršni direktor za zaštitu od voda JVP Srbijavode.

U proteklih pet godina posednici njiva u priobalju ponavljaju priču da bi bili spokojniji kada bi nadležni iz Vodoprivrede vratili reke u pređašnje tokove i nasipima zaštitili najplodniju zemlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи