Dobrovoljni davaoci krvi u Biblioteci kod Milutina

"Biblioteka kod Milutina" je kragujevačka kafana koja nije samo mesto za druženje već i za iskazivanje humanosti. Jednom godišnje, najvažniji njeni gosti su dobrovoljni davaoci krvi.

Gužva od ranog jutra, stalni gosti "Biblioteke" iz cele Srbije, pohrlili su da pokažu humanost i solidarnost. Među njima i Dijego Đenoveze iz Argentine.

 

"Čuo sam za ovu akciju i došao sa prijateljima iz Beograda da bih  pomogao ljudima", kaže jedan od naših sagovornika. Tu su davaoci sa manje ili više "staža", ali svi imaju isti cilj: da pokažu humanost.

Jedan od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u Kragujevcu akciju dobrovoljnog davanja krvi organizuje u saradnji sa Službom za transfuziju Kliničkog centra.

Zdravstvena ustanova, kojoj gravitira oko dva miliona stanovnika Centralne Srbije, u svakom trenutku mora da ima popunjenu banku krvi.

Zalihe su stabilne, izmena Zakona o transfuziji donosi novine, ističe Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac:

"Da se formira Zavod za transfuziju Kragujevac, znači jedna nova republička ustanova koja će biti formirana u Kragujevcu i koja će preuzeti ove funkcije našeg Centra."

Ideju o dobrovoljnom davalaštvu vlasnici najpoznatije kragujevačke biblioteke oberučke su prihvatili. Organizuju je peti put, a samo prošle godine prikupljeno je 160 jedinica krvi.

"Nije samo klasično davanje krvi", kaže Stavro Rašković, iz "Biblioteke kod Milutina", već i malo posluženja, druženja. Ima i kafanskog šmeka, i humanosti - sve u svemu, ispadne lepo druženje."

Svakodnevnom prijateljskom okupljanju, dodat je i atribut humanosti, a akciju već godinama, pored Kragujevčana, podržavaju poznati glumci, sportisti, ličnosti iz javnog i društvenog života. A, za dobrovoljne davaoce pripremljena je bogata trpeza - hrana koja vraća snagu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво