Žene, žrtve porodičnog nasilja, bez podrške porodice i društva

Ljubomora ili napuštanje najčešći su motivi nasilnika za ubistvo žena. U susret Danu sećanja na žene žrtve nasilja, tri ženske ogranizacije iz Niša, Pančeva i Novog Sada upozoravaju da femicid, odnosno ubistvo žene samo zato što je žena, a koje počini njen partner, kod nas još nije posebno krivično delo.

Zvanična statistika ne postoji, ali prema podacima iz medija u poslednjih osam godina ubijena je 281 žena.

Da li će jedan šamar navesti nasilnika na ubistvo teško je reći, tek istraživanje pokazuje da najopasnije mesto za ženu koja trpi nasilje upravo njen dom, a da se u javnosti većina slučajeva relativizuje.

„Da se ona krivi za to, odnosno, on je bio ljubomoran zato što je ona, ne znam, izlazila sa drugaricama, da se nalaze prosto opravdanja nekako čini mi se za njega ona koja ne bi smela da se nađu", kaže Kosana Beker, iz Udruženja građanki FemPlatz.

Na osnovu obrađenih 69 pravosnažnih presuda utvrđeno je da je reč o izuzetno teškim ubistvima, da je problem kvalifikacija dela kao i da se prednost daje olakšavajućim okolnostima.

"U mnogim slučajevima krivična dela ubistva zapravo se kvalifikuju kao tzv. obična ubistva, za koje je zaprećena kazna od 15 godina zatvora, a da je bilo elemenata da to budu ubistva koja su kvalifikovana kao teška ubistva za koja je zaprećena kazna mnogo veća", ističe prof. dr Nevena Petrušić, iz Ženskog istraživačkog centra za edukaciju i komunikaciju.

Istraživanje pokazuje i da je u mnogim slučajevima podrška porodica ali društva izostala. U regionalnoj sigurnoj kući u Nišu u proseku godišnje boravi više od stotinu žena.

"Ako neko godinama trpi uvrede, udarce, ako neko godinama sluša da je loša majka da je loša supruga i da ne vredi, onda vremenom gube samopoštovanje i samopuzdanje i ovde su kako bi one psihički ojačale", objašnjava Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

U niškoj Sigurnoj kući trenutno boravi pet žena sa šestoro dece. Nažalost, nijedna od njih nije bila spremna da sa nama podeli svoja traumatična iskustva.

Osamnaesti maj proglašen je za dan sećanja na ubijene žene pre dve godine na inicijativu ženskih organizacija zbog toga što je 2015. godine u periodu od 16. do 18. maja ubijeno 7 žena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво