Vežba civilne zaštite "Peskara 2019" održana u Zrenjaninu

U Zrenjaninu je održana vežba jedinice Civilne zaštite opšte namene "Peskara 2019". Osim pripadnika Civilne zaštite, učestvovali su vatrogasci, Crveni krst, Javna preduzeća, pripadnici Vojske, Sektora za vanredne situacije i radio amateri. Prikazana je između ostalog, evakuacija i zbrinjavanje povređenih, kao i priprema i izrada osnovnih nasipa od džakova sa peskom.

Za postavljanje priručnog nasipa najbitnije je da prvi red džakova sa peskom bude dovoljno stabilan, navodi Marčelo Besu, pripadnik Civilne zaštite iz sela Jankov Most, koji je do sada tri puta učestvovao u odbrani od poplava.

"Ređaju se jednim redom, kažem redom, da ne bi voda prodrla kroz njih. I najlon, ono što imamo pri ruci da pokrije s jedne strane", objašnjava Marčel Besu, iz Jankov Mosta.

Jedinica Civilne zaštite opšte namene Zrenjanina tehnički je opremljena zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa Rumunijom.

"To su agregati, strujne pumpe i elektropumpe, čime smo predstavili i simulirali rad tih sredstava i predstavili ispumpavanje vode", kaže Miroslav Sladojević, rukovodilac vežbe.

Vežba je okupila predstavnike 15 opština i gradova, a cilj je bio da se prikaže mogućnost integrisanog reagovanja, jer pojedinačno lokalne samouprave nemaju svu opremu.

"Mi smo danas doneli opremu koja služi za ublažavanje posledica elementarnih nepogoda, doneli smo sušilice, doneli smo opremu za zbrinjavanje stanovništva nakon elementarne nepogode", objašnjava Saša Spasić, član Opštinskog veća Uba.

Saradnja se može realizovati i formiranjem organizacije slivova. Zasad funkcionišu ili su u formiranju sliv Zapadne Morave, kolubarski, drinski i sliv banatskih vodotoka.

"Drugačije je kad imate 17 lokalnih samouprava kao što mi imamo u slivu Zapadne Morave, ili ovde kad ih imate 15, ili kad ih imate jednu u posredovanju kod državnih organa, a i kod druge priče", kaže Dušan Todorović, načelnik za odbranu Grada Kruševca.

Područje oko Zrenjanina je najgušće rečno čvorište u Evropi, jer se u krugu od 30 kilometara nalaze Dunav, Tisa, Tamiš, Begej i Kanal DTD, a za poslednjih 50 godina četiri puta je bilo ugroženo ili poplavljeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво