Barokna Bačka - zajedničko nasleđe etničkih zajednica u Vojvodini

Projekat prekogranične saradnje Mađarske i Srbije "Zajedno za zajedničku budućnost, zajedničko kulturno nasleđe" doneo je istraživanje i knjigu "Barokna Bačka". Ovo zajedničko izdanje muzeja iz Subotice i Baje otkrilo je manje poznate detalje o dve stotine godina života u regionu od kojeg je nastala multietnička i multikulturna Vojvodina.

Nakon proterivanja Turaka krajem 17. veka, prostor između Tise i Dunava, od Baje do Novog Sada, bio je opustošen i nenaseljen.

U nameri da učvrsti vojnu granicu i poveća broj poreskih obveznika, Habzburška monarhija pokrenula je proces doseljavanja, objašnjava Mirko Grlica, iz Gradskog muzeja Subotica:

"Prvo stižu Bunjevci iz Bosne, velika grupa Srba iz Banata, 1687. pod Novakom Petrovićem, 1690. sa Balkana velika seoba Srba pod Čarnojevićem. Dolaze Nemci, Mađari, Rusini, Slovaci, Jevreji, Romi, svi oni popunjavaju ovaj prostor i nastaje neverovatna mešavina, jedan veliki melting pot koji se objedinjuje oko ideja Habzburškog carstva."

Tokom 18. veka u nekoliko bačkih gradova stasava građanska klasa, a sa njom se razvijaju i kulturne potrebe.

"Četiri velika grada činila su Bačku županiju: Baja, Novi Sad, Sombor i Subotica", ističe dr Borbala Fabian (Gradski muzej Baja, Mađarska). "Oni su nosili razvoj Bačke u 18. veku. Baja i Novi Sad su imali snažne odnose i to se i sada vidi po arhitekturi dva grada. Malo je baroknog nasleđa sačuvano, uglavnom crkve i nadgrobni spomenici."

Barok je kao umetnički pravac diktiran iz carske prestonice, što se odrazilo na kulturno nasleđe regije.

"Crkve su se gradile od planova koji su izrađivani u Beču i Budimu, a to bogatstvo što imamo u pravoslavnoj umetnosti, ta umetnost je bila na granici zapadne i istočne kulture i zato je tako procvetala i tako divne stvari su nastale", smatra dr Žužana Korhec Pap (Gradski muzej Subotica).

Mešanje naroda, kultura i običaja u istoriji Bačke značajno je doprinelo tradiciji zajedničkog skladnog suživota različitih etničkih zajednica na vojvođanskoj ravnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара