Nema opasnosti od izlivanja reka

Reke Sava, Drina i Jadar ispod nivoa redovne odbrane od poplava.

Vodostaj Save kod Šapca od sinoć je u porastu. Reka je na koti od 330 centimetara, 61 centimetar više nego juče. Prognoze su da će Sava i narednih dana biti u porastu, i da će kod tog grada dostići granicu redovne mere odbrane od poplava. Stanje je redovno, problema nema, dežurstva su stalna.

„Očekuje se dostizanje, takozvani upozoravajućih niova, to su mere redovne i vanredne odbrane. Na sektoru Šapca, to je vodostaj koji odgovara na vodomernoj letvi 400, uvode se redovne mere, ako se prevaziđe taj nivo na koti 500 proglašavamo vanredenu odbranu, to su da kažemo, redovne pojave koje se skoro svake godine dešavaju'', objašnjava Zoran Cekić, JVP ''Srbijavode''.

Nema ni opasnosti od izlivanja Drine i Jadra, kažu nadležni. Prema podacima iz Hidroelektrane "Mali Zvornik", nivo Drine je daleko ispod nivoa redovne linije od poplava, a ne očekuje se ni veći priliv vode u naredna 24 sata. I vodostaj Jadra koji je juče bio u porastu, trenutno je u opadanju. Ipak, u Loznici, ali i u tri susedne Opštine zasedali su Štabovi za vanredne situacije koji su naložili preduzimanje preventivnih mera na zaštiti od poplava, a organizovana su i dvadesetčetvoročasovna osmatranja vodotokova. Najava obilnih padavina i mogućnost izlivanja reka, najviše pogađa stanovnike koji žive uz njih. Meštani Jelave, koji žive uz reku Jadar, i da pogledamo šta oni kažu.

 

"Plašimo se, gledamo, pratimo situaciju, ali, kažu, da nije kritično ovog puta", kaže jedan meštanin Jelave, a drugi dodaje "Straha ima uvek, plavljeni smo tri puta: 2001., 2010., 2014."

 

broj komentara 0 pošalji komentar