Kruševačka Gimnazija bez filološkog odeljenja

Ne jenjavaju reakcije na ukidanje filološkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji posle 18 godina. Nakon objavljivanja informacije u medijima oglasilo se i Ministarstvo prosvete. Njihovo Saopštenje izazvalo je dodatno nezadovoljstvo roditelja i zaposlenih u Gimnaziji.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razoja nije odobrilo formiranje filološkog odeljenja u Gimnaziji u Kruševcu zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer, stoji u saopštenju koje je juče objavljeno. Kako se navodi " prošle godine je upisano svega 17 učenika, a ove godine za pripremu se prijavilo samo 10. Da bi odeljenje bilo formirano , potrebno je da bude najmanje 15 učenika, a optimalno 24." Roditelji i kolektiv Gimnazije osporavaju ove argumente i kažu da je odluka o ukidanju odeljenja doneta neposredno pred podnošenje prijava za polaganje prijemnog ispita tako da niko nije moga da zna koliko je interesovanje.

"30 učenika je zainteresovano i želi da polaže prijemni ispit i da upiše filološko odeljenje, koliko njih bi upisalo zavisi od rezultata na prijemnom ispitu. Trebalo bi naglasati da pripremna nastava u školi nije obavezan vid pripreme za upis u filološko odeljenje", tvrdi Biljana Dačić , direktorka Gimnazije.

 

Peticija sa 30 potpisa učenika i još jedna molba roditelja u kojoj se navodi da je interesovanje kao i prethodnih godina, upućene su na adresu ministra.

"Jedina naša molba, ali zaista molba je da se toj deci omogući da polažu prijemni ispit, pa ukoliko ne bude zadovoljavajuće, ne urade kako treba, onda ukinite . Lako je ukinuti nešto", kaže Dejan Miletić, roditelj.

"Svih 17 godina mi smo imali maksimalan broj učenika u odeljenju , a to je 24., jedino prošle godine nije bilo maksimalnog broj ali to ne znači da ove godine ne treba dati učenicima šansu", smatra mr Dušica Dobrodolac,profesor srpskog jezika i književnosti

Primedbe Ministarstva na organizovanje nastave drugog stranog jezika i nedovoljno angažovanje na animiranju osmaka u Gimnaziji odbacuju kao netačne, a predlog da talentovana deca iz Rasinskog okruga filološko odeljenje upišu u Nišu ili nekom drugom gradu roditelji smatraju neprimerenim.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво