Sabor bačijara u Homolju

U Stamnici kod Petrovca na Mlavi održan je "Sabor bačijara", manifestacija posvećena bačijama i ovčarstvu. Ovaca u petrovačkom kraju ima manje nego pre nekoliko decenija, ali se njihov broj postepeno povećava.

Stamnica je pothomoljsko selo u opštini Petrovac na Mlavi, a ovaj kraj oduvek je bio poznat po uzgoju ovaca. One su se oko Đurđevdana izvodile u planinu na bačije, a vraćale posle Mitrovdana. Ali, bačije su danas prazne, a broj ovaca u Stamnici mnogo je manji nego pre nekoliko decenija.

„Pedeset, šezdeset, sedamdeset smo imali ranije, pa onda smanjili, sad imam samo petnaest. Od tih petnaest ovce ne može da se živi", kaže Jugoslav Kalinić, uzgajivač ovaca iz Stamnice

Bačijarsku tradiciju Stamničani već više od decenije pokušavaju da očuvaju "Saborom bačijara", ali, veliki problem je odliv stanovništva petrovačkog kraja u inostranstvo. Opština Petrovac na Mlavi kroz subvencije, pokušava da oživi ovčarstvo i mlade vrati na selo.

Da li mi želimo da uvećamo ovčarski fond? Svakako da se preko Fonda za razvoj poljoprivrede u Opštini Petrovac na Mlavi trudimo da to umnogome poboljšamo i uvećamo i mislim da smo na dobrom putu", smatra Saša Živojinović, pomoćnik predsenkika opštine Petrovac na Mlavi.

Ipak, stanje srpskog ovčarstva nije tako dramatično kao što izgleda, a ovčarski fond uvećava se iz godine u godinu, kažu stručnjaci. Tome su značajno doprinele i državne subvencije, ali da bi bili uspešni domaći uzgajivači ovaca moraju promeniti poslovnu filozofiju.

Večina naših poljoprivrednika i dalje smatra da može da drži desetak ovaca i da to bude neka dopunska delatnost, a ne osnovni izvor prihoda. Kada to premostimo prvo u glavi, shvatimo da broj ovaca mora da bude daleko veći. Ne pričamo o sto ovaca, već o stadioma ovaca od dvesta i više, e onda je to osnova za razvoj i napredak bilo kog poljoprivrednog domaćinstva", kaže dr Zoran Rajić, Poljoprivredni fakultet Zemun.

Ove godine na "Saboru bačijara" bilo je pesme i igre, ali manje ovaca nego prethodnih godina. Stamničani se sa setom prisećaju vremena kada je broj ovaca u njihovom selu bio veći od broja stanovnika.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво