"Zrno peska u oku" na Disovom proleću

U okviru 56. Disovog proleća, Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" organizovala je promociju pesničke zbirke "Zrno peska u oku" Zorice Lešović Stanojević.

Učesnici drugog majskog programa bili su Danijela Kovačević Mikić, prosvetni savetnik u Školskoj upravi Čačak, književni kritičar i jedan od recenzenata knjige, i autorka, po profesiji novinar, čiji je lirski prvenac predstavljen.

Za nadahnuto kazivanje odabranih stihova iz zbirke pobrinula se Sofija Dimitrijević, učenica trećeg razreda Gimnazije u Čačku.

U muzičkom delu programa učestvovale su učenice Muzičke škole iz Čačka, Đurđa Milovanović i Marija Ružičić koje su na harfi izvele kompozicije "Novi Jerusalim" i "Jesenji vetar".

Zorica Lešović Stanojević rođena je 1962. godine u Subotici, a od svoje sedme godine živi u Čačku. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka na Katedri za novinarstvo i komunikologiju, a kao novinar radi 20 godina u "Čačanskom glasu".

Autorka je više od 400 intervjua sa ličnostima iz sveta kulture, umetnosti i nauke, dobitnica brojnih pohvala, priznanja i nagrada, a njena poezija je zastupljena u više od pedeset zbornika i antologija.

Priredila je dva zbornika "Moravski susreti i povelje" 2010. i 2015. godine. Za duhovnu poeziju darovana je Blagodarjem iz Hilandara i Zlatnikom sa likom Svetog Save, a za ljubavnu pesmu "Tvoje ime" osvojila je Nagradu "Momčilo Nastasijević". Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobila je 2016. godine. 

Poetski opus objedinjen u zbirci "Zrno peska u oku" brižljivo je sabiran i dorađivan skoro tri decenije, o čemu svedoče precizno naglašeni datumi nastanka gotovo svake pesme, zajedno sa detaljnijim objašnjenjima o primljenim priznanjima i publikacijama u kojima su dosad objavljene.

Koncipran je u osam ciklusa (U petom krugu, Neću u Prokrustovu postelju, Kardiogrami, Jedna reč, a sve, Mitologija srca, Moj mol..., Šapat ka Nebu i Vi ste krivi), a recenzije su, pored Danijele Kovačević Mikić, napisali Srba Ignjatović i Živorad Nedeljković, dobitnik Disove nagrade 2011. godine.

"Svaki ciklus može se posmatrati kao rudiment neobjavljene, a naknadnom stilizacijom moguće pesničke knjige. Drugo polemičko mesto je stepen zanatske veštine kojom se lična, autobiografska građa prevodi na opšti, univerzalni plan", rekla Danijela Kovačević Mikić, koja je istakla da jezik ima posebno važnu ulogu u iskazivanju emotivnih raspona i varijacija, da to osećaju i čitaoci, i istakla "zavidnu tematsku raznovrsnost i stilsku raznolikost" zbirke. 

Na samom kraju programa autorka je publiku pozvala na razgovor o svojoj poeziji, pa su sa svoje utiske sa njima podelili i iskusni ljubitelji njenog pesništva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара