Duvan čvarci od goveđeg mesa

Valjevski kraj je poznat po duvan čvarcima, koji se tradicionalno pripremaju od svinjskog mesa. Valjevac Milomir Pušic, došao je na ideju, da počne da priprema govedje duvan čvarke, kako bi ugodio svim ukusima i pre svih, njegovim brojnim prijateljima druge veroispovesti koji u ishrani ne koriste svinjsko meso. Ove čvarke nazvao je govedjim kadaifom, po istoimenoj slatkoj poslastici.

Valjevski goveđi kadaif, sličan je po izgledu, načinu pripremanja i ukusu, tradicionalnim duvan čvarcima. Po receptu valjevca Milomira Pusića, koji je prvi počeo da ih priprema, za svoje prijatelje iz Bosne i Hercegovine, potrebno je dosta umeća za duvan čvarake od goveđeg mesa.

„Imamo dosta prijatelja muslimanske veroispovesti koji ne konzumiraju svinjsko meso i tako sam odlučio da za njih napravim proizvod koji je sličan kao duvan čvarak samo što se pravi od goveđeg mesa. Potrebno je veliko iskustvo zato što je i goveđe meso mnogo suvlje nego svinjsko", objašnjava Milomir Pušić iz Valjeva

Osim pohvala poznanika, Milomir je za ovu specifičnu prerađevinu od goveđeg mesa, dobio i prvo priznanje na beogradskom "Sajmu Etno hrane :

"Svi koji su do sada probali valjevski goveđi kadaif mislili su da jedu valjevske duvan čvarke.I gosti iz arapskih zemalja koji su probali ovaj specifičan proizvod bili su zadovoljni".

U kvalitet valjevskog kadaifa uverili su se i pojedini ugostitelji koji su goveđim duvan čvarcima prvi put poslužili i privrednike iz Bahreina:

"Ljudi koji su probali goveđe duvan čvarke su fascinirani. Meni je drago da je to iz Valjeva poteklo jer se naslonilo na tradiciju duvan Čvaraka koje mi pripremamo od svinjskog mesa. Sada su valjevci otišli korak dalje i napravili duvan čvarke od goveđeg mesa", kaže Vladimir Ranković, valjevski ugostitelj.

Milomir se nada da će njegovo poljoprivredno gazdinstvo, uskoro postati prepoznatljivo po širem plasmanu prerađevina od mesa , posebno duvan čvaraka i goveđeg kadaifa.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи