Orden francuske Vlade za privatizaciju zrenjaninskog Mlekoprodukta

Vlada Republike Francuske odlikovala je Živanka Radovančeva, dugogodišnjeg direktora zrenjaninskog Mlekoprodukta, Ordenom za zasluge u oblasti poljoprivrede. Kako se navodi u obrazloženju Radovančev je u privatizaciji ovog kolektiva od strane kompanije Savensia odigrao ključnu ulogu.

Pre privatizacije Mlekoprodukt je imao specifičan odnos sa proizvođačima, koji su ujedno bili i radnici preduzeća. Dolaskom novog vlasnika model je promenjen u tržišni, ali je zahvaljujući angažovanju direktora Živanka Radovančeva sačuvana veza sa proizvođačima, pa Mlekaru i sada snabdeva oko 800 farmera.

Problem su bili viškovi mleka, kako da ih smanje na kvalitetan način, i kako da podstaknu razvoj, objašnjava Radovančev:

"Znali smo da će i biologija i vreme koje dolazi smanjivati broj proizvođača, a da bismo sačuvali ili povećali ukupnu količinu, morali smo podržavati ove veće proizvođače, mlađe proizvođače."

Orden francuske Vlade za zasluge u oblasti poljoprivrede u rangu viteza Živanku Radovančevu uručio je u Ambasadi Francuske u Srbiji ambasador Frederik Mondolini. Ovaj orden je ustanovljen u 19. veku, a dodeljuje se u izuzetnim slučajevima stranim državljanima.

"Mi imamo jako lepe projekte između naše dve zemlje i to u jednoj oblasti koja je veoma značajna, jer su i Francuska i Srbija dve velike poljoprivredne zemlje", ističe Frederik Mondolini, ambasador Francuske

Francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju 13 000 radnika, a samo u Vojvodini uložile su 800 miliona evra. Mlekoprodukt važi za jednu od najuspešnijih privatizacija.

"Primer Mlekoprodukta jeste jedan odličan primer kako promene i iskustva sa zapada i zapadnih razvijenih tržišta mogu da se primene i na naše tržište koje je u tom trenutku privatizacije bilo dosta nerazvijeno", objašnjava Dragoljub Bjeloglav, Udruženje privrednika "ZREPOK"

Mlekoprodukt je u 2018. otkupio i preradio 32 miliona litara mleka, a u prvom kvartalu ove godine rezultati su bolji za 10 odsto nego lane u istom periodu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара