Proizvodnja jagoda za požeške poljoprivrednike isplativija od malina

Poljoprivrednici iz požeškog kraja strahuju da će se zahlađenje i kiša nepovoljno uticati na ovogodišnji rod, prvenstveno voća. Proizvodnja jagoda, čija je berba već počela - i pored veće tražnje i državnih subvencija - u zapadnoj Srbiji još nije prepoznata kao dovoljno isplativ posao.

Ne bi bilo iznenađenje da se viši delovi Tabanovića zabele, kaže Goran Pavlović, čija porodica živi isključivo od poljoprivrede.

Svake godine, sa berbom jagoda, ubiraju prve prihode u godini, a potom na red stiže drugo voće i povrće. Međutim, početak ove sezone donosi neizvesnost:

"Mnogo je kiše svaki dan. Sad ovih dana je bilo i niskih temperatura. Na jagodu prvenstveno, ona prva stiže na nju najviše utiče. Tu se primiče malina, treba da počinje da cveta isto na nju. Kao i na jagodu utiče loše vreme, hladnoća velika, slabo se razvijaju rodne grane. Tako da neće biti prinosi kao što smo očekivali. Verovatno će biti ispod proseka."

U nižim delovima požeške opštine jagode se crvene. Za koji dan iz Jelen Dola iz jagodnjaka Milomira Gavrovića krenuće nova tura put Rusije:

"Ona veoma brzo stiže, brzo je otplativa. Sadi se u avgustu, bere se već u maju i tu je ciklus proizvodnje završen. Veliki su ulozi, ali velika je i zarada. U suštini bitno je da se radi kvalitetno da to bude prva klasa i onda se nema problem sa tim."

Pavlovići razmišljaju da zbog rasta potražnje svežih jagoda na ruskom tržištu dođu do rešenja da narednih godina ne strepe od vremenskih neprilika.

"Razmišljamo o nekim plastenicima, ali i zato trebaju velika ulaganja", kaže Goran Pavlović. "Dobro, država daje subvencije na to, nismo o tome još u to ulagali, ali kako vreme ide i kako godine dolaze, verovatno ćemo morati i to. Tako da u narednim godinama imamo u planu da to bude pod plastenicima."

Za mnoge koji tragaju za uzgojem voća koje se isplati, Milomir Gavrović kaže da se jagode - ukoliko se primenjuju agrotehničke mere i ukoliko se posvetite proizvodnji - isplate, bez obzira na vremenske neprilike, mnogo više nego maline, koje su u ovom kraju najzastupljenije.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво